//

Пакистан: в Лахорі за наказом уряду знесли католицький інститут

Католики Пенджабу висловлюють гнів і обурення у зв'язку з рішенням, прийнятим місцевим урядом знести будівлю, що належить Церкві і конфіскувати прилеглу земельну ділянку. Під час знесення будівлі були також знищені кілька примірників Біблії, предмети культу та ікони.


Громада вірних оголосила про проведення демонстрації протесту, яка відбудеться поруч з конфіскованою ділянкою; тим часом урядовці направили туди відділення поліції, щоб блокувати будь-які дії обурених християн.


Предметом домагань уряду стала земельна ділянка, на якій був розташований благодійний центр, керований пакистанським відділенням Фонду Caritas і Фондом Lahore Charitable Association.


Центр, заснований в 1887 році, був оточений двома акрами землі, всередині центру були розташовані будинок престарілих, школа для дівчаток, монастир і каплиця.


Суперечка про володіння будинком і прилеглою територією довгий час була предметом судового розгляду, який все ще не завершено, незважаючи на те, що Церква має усіма необхідними документами.


Приводом для виникнення спору послужила жінка, яка в минулому отримала притулок в центрі. Через якийсь час вона перейшла в іслам і пред'явила право власності на дві кімнати, в яких вона жила.


Цей випадок став приводом для уряду знести всю будівлю католицького центру і конфіскувати земельну ділянку. Під наглядом вищого районного начальства і під прикриттям агентів поліції бульдозери зруйнували власність католиків; як заявили поліцейські і чиновники, присутні при руйнуванні, тепер власність перейшла "в руки уряду Пенджабу".


Вчора о. Еммануель Юсаф, голова комісії "Справедливість і мир" при Конференції Єпископів Пакистану, провів прес-конференцію в присутності єрархів католицької Церкви Лахора. Він рішуче засудив дії уряду і закликав його "повернути ділянку законним власникам" і відшкодувати завдані збитки. Священик нагадав про нещодавні напади на християнські громади в Годжра і Шантінагаре і підкреслив, що руйнування благодійного центру та захоплення земельної ділянки не тільки сіють скорботу і обурення серед віруючих, а й є доказом відсутності поваги до релігійної свободи і прав християн в Пакистані.

 

За матеріалами radiovaticana.org