//

Пакистан: Час на справедливість для меншості

Правляча Народна партія апелює про забезпечення справедливості релігійним меншинам в Пакистані, доля котрих в результаті закону про богохульство знаходиться під загрозою.


Вона стоїть на чолі коаліції, до якої належать також президент і прем'єр-міністр. Католицька Церква визнала заклик вагомим і хоробрим. Однак, як підкреслює агентство Fides, спільно з Папською Конгрегацією у справах Євангелізації Народів, тепер потрібно пильно спостерігати, чи знайдеться  який-небудь відклик в пакистанських  судах, що знаходяться під величезним впливом ісламських екстремістів.

 

У відкритому листі читаємо, що через закон про богохульство, представники релігійних меншин в Пакистані знаходяться у постійній небезпеці. Він використовується злочинцями для захисту своїх власних інтересів і шкоди іншим. Закликають до обговорення даної форми закону, зазначивши, що перш, ніж вона була введена в 1985 році диктатором Зія-уль-Хаком,  в країні важко було зустріти випадки богохульства, а тим більше вбивств. Ці останні слова відносяться до практикованих через екстремістів самосудів.


Підписали відкритий лист суддя Аріф Ікбал, котрий у 1997 році зняв обвинувачення в богохульстві з християнина, а також губернатора Салмана Тасіра і міністра Шахбаза Бхатті, котрі насмілились виступити проти закону про богохульство. У листі говорилося, що нинішня ситуація в Пакистані викликає побоювання не тільки меншості, але і мусульман. Листа направлено  представникам уряду, главі Верховного суду, главі Палати депутатів і Сенату, губернаторам провінцій, а також Комісії з прав людини та іншим групам.


Про те що зміни необхідні свідчать чергові  арешти за звинуваченням у  богохульстві проти Магомета чи образу корану. Суд в Касурі в провінції Пенджаб на 25 років ув’язнення  засудив християнське подружжя, котре, - як ми читаємо в обгрунтуванні вироку - "осквернило коран торкаючись його немитими руками". Подружня пара, перебуваючи у в'язниці вісім місяців, тепер домагається  звільнення під заставу. Однак, як кажуть їх захисники, це може бути для них рівнозначним смерті від рук фундаменталістів, котрі не погоджуються на звільнення жодного, на кого впала тінь підозри про богохульство.

За матеріалами: wiara.pl