//

Пакистан: 18000 застави за брехливі звинувачення

 Пакистанський суд постановив сьогодні відпустити під заставу 14-річну дівчинку-християнку Рімшу Масіх, яка звинувачується в нарузі над священною книгою мусульман - Кораном.

 

У будівлі суду в місті Ісламабад зібралося кілька десятків правозахисників. Протягом кількох годин заслуховувалися виступи свідків як з боку захисту, так і обвинувачення. Прокурор стверджував, що арештована визнала свою провину, а отже, не може бути випущена під заставу. Однак адвокати зазначали, що така можливість у підсудної є, тому що в так званому "Першому інформаційному рапорті", який був складений в поліції, взагалі нічого не згадувалося про осквернення Корану. До того ж, дівчина - неповнолітня.

 

За підсумками слухань суд виніс рішення звільнити Рімшу Масіх під заставу, повідомляє News Pakistan. Дівчина буде відпущена з під варти вже сьогодні, після внесення її адвокатом застави в розмірі приблизно 18 тисяч доларів.

 

Нагадаємо, Рімша, яка страждає синдромом Дауна, була арештована 16 серпня в одному з бідних передмість пакистанської столиці. Приводом для арешту стала заява імама однієї з мечетей Халіда Чішті про те, що вона спалила кілька сторінок з Корану. Пізніше він був затриманий за звинуваченням у дачі неправдивих свідчень: кілька людей бачили, як священнослужитель сам підсунув дитині кілька аркушів з Корану.

 

На захист дівчинки в мережі підписалося більше мільйона чоловік зі всього світу. "Ми просимо Вас забезпечити безпеку і свободу Рімші, розумово відсталої дівчинки, ув’язненої  в Ісламабаді, - говорилося в повідомленні. - Вона звинувачується в богохульстві, що карається смертю. Будь ласка, використайте свою владу, щоб врятувати дитину, і вжийте негайних дій щодо захисту меншин в Пакистані".

 

Як відзначає ІТАР-ТАРС, в Пакистані діє закон про богохульство, справедливість якого неодноразово піддавалася сумніву з боку правозахисників. Згідно з ним, злочини такого роду можуть каратися аж до страти. Проти закону багато разів протестували і пакистанські християни, яких тут налічується до 180 тисяч осіб, що становить близько чотирьох відсотків населення ісламської республіки.

 

У 2009 році схожий випадок із звинуваченням християн в оскверненні Корану привів в Пакистані до того, що в місті Годжра в провінції Пенджаб натовп з тисячі мусульман спалив 40 будинків і церкву. Трагедія забрала життя кількох людей: не менше семи християн згоріли живцем. У липні 2010 року двоє братів, також християни, яких звинувачували в тому, що вони в випущеній ними брошурі осквернили ім'я пророка Мухаммеда, були застрелені прямо біля будівлі суду міста Файзалабад. У січні 2011 року губернатор провінції Пенджаб Салман Тасіро, який закликав до реформування закону про богохульство, був убитий своїм охоронцем.

 

За матеріалами www.newsru.com