//

П’ятидесятницькі, православні та англіканські проблеми екуменічного діалогу

«Головними партнерами екуменічного діалогу Католицької Церкви повинні бути п’ятидесятники, оскільки саме вони є найбільшою після католиків за чисельністю християнською спільнотою. Хоча широко відома їх антикатолицька позиція, і ми, в свою чергу, повинні вважати, щоб не переймати від них контроверсійних методів євангелізації» - сказав глава Папської Ради в справах сприяння єдності християн.

 


В часі поїздки до США кардинал Курт Кох проаналізував баланс актуального стану екуменічного діалогу. Він виявився досить негативний.  І не тому, що найбільша християнська конфесія не має бажання вести цей діалог, бо навіть не визнає католицького хрещення, а це основа всякого екуменізму.

 


Нові поділи виникають між католиками і традиційними протестантськими спільнотами – зазначив кардинал. Цього разу вони мають етичний фундамент, а не доктринальний. З англіканами основною перешкодою є відношення до гомосексуалізму. Щодо православних – тут діалог ведеться на іншому рівні, основною темою є питання примату Папи.
Незважаючи на численні проблеми, ватиканський єрарх не втрачає оптимізму, бо вірить, що екуменізм таки можливий і всі проблеми можна розв’язати шляхом діалогу.

 

Кардинал закликав також американських християн  бути більш солідарними з переслідуваними християнами Китаю і Близького Сходу.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie