//

Отці Василіяни на Закарпатті відсвяткували 22-гу річницю відновлення діяльності Малоберезнянського монастиря

18-19 серпня, у Малоберезнянському монастирі відбулися урочисті святкування празника Преображення Господнього, під час яких, Ченці-Василіяни відзначали 22-гу річницю відродження діяльності своєї обителі у Малому Березному.

 

Саме 22 роки тому, отець Борис Краснобродський ЧСВВ, який був родом з Малого Березного та протягом атеїстичного режиму, провадив підпільну душпастирську працю серед місцевого населення, у 1990 році вперше явно відслужив Божественну Літургію у Малоберезнянському монастирі. Відтоді, цей монастир, у приміщеннях якого довший час була розміщена школа-інтернат, почав поступово відроджуватися завдяки жертовній праці Ченців, які тут тоді оселилися, зокрема завдяки невтомній праці довголітнього Настоятеля цього Монастиря, а тепер і Протоігумена Провінції Святого Миколая – отця Павла Райчинця ЧСВВ.

 

На даний час, Василіянський монастир в Малому Березному є одним з найбільших Чернечих осідків Мукачівської греко-католицької єпархії не лише в Ужанській долині, але й у цілому Закарпатському краю і являється Осідком Провінції Святого Миколая, що об’єднує усі Василіянські монастирі на Закарпатті.

 

Святкування 22-ої річниці відродження діяльності даного Монастиря розпочалися в день Передсвяття Преображення Господнього у суботу 18 серпня вечірніми богослужіннями і молитовними чуваннями.

 

О 17.00, отець Андрій Белеканич ЧСВВ відслужив Акафіст до Ісуса Христа. О 19.00, о. Михайло Станко ЧСВВ відслужив Велику Вечірню з Литією. Хоровий спів під час цих богослужінь провадили брати-студенти Василіянської семінарії з Брюхович (Львів).

 

О 21.00 розпочався Хресний хід по чернечій горі, під час якого о. Ніканор Ситар ЧСВВ виголосив для паломників духовні науки.

 

Після Хресного ходу, близько півночі, в рамках нічних чувань, Намісник монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ, відслужив Божественну Літургію, яку супроводжував співом молодіжний хор «Осанна» з церкви Христа Царя монастиря Отців Василіян в м. Івано-Франківську. Продовжила нічні чування програма для молоді, яку провадив о. Мелетій Рішко ЧСВВ.

 

Празник Преображення Господнього розпочався 19 серпня святковою Утренею, яку відслужив о. Павло Кречун ЧСВВ. А опісля, вірні молилися Молебень до Ісуса Христа, який служив о. Даниїл Дербаль ЧСВВ.

 

Урочисту Божественну Літургію, яка розпочалася об 11.00, очолив та виголосив під час неї проповідь Декан Великоберезнянського Деканату, Мукачівської греко-католицької єпархії о. Василь Данилаш. Йому співслужили Провінційний Вікарій о. Павло Кречун ЧСВВ, Намісник монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ і о. Мелетій Рішко ЧСВВ. Під час Літургії, четверо братів з трьох Провінцій Василіянського Чину, відновили свої тимчасові обіти убожества, чистоти і послуху. Це брати: Максим Пішта і Кипріян-Климентій Зейкан з Провінції Святого Миколая в Україні, бр. Антоній Печорник з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні і бр. Теодозій Шнирц з Провінції Свв. Кирила і Методія що у Словаччині.

 

На закінчення Божественної Літургії, о. Павло Кречун ЧСВВ, висловив подяку отцю Декану Василю, який очолював Літургію, та всім отцям і братам, як також сестрам-монахиням, парафіянам, добродіям і паломникам, що брали участь у святкуваннях та спричинилися до їх організації та проведення. Особливу подяку о. Павло висловив хористам Молодіжного хору «Осанна» з м. Івано-Франківська, за їхній спів, яким вони прикрасили Урочисту Божественну Літургію.

 

Після подяк і многолітствія, отець Декан Василь освятив, за церковним звичаєм, перші плоди землі, які принесли паломники та окропив усіх свяченою водою, а опісля відбулося мирування.

 

В рамках святкувань у Малоберезнянському монастирі, відбулося також урочисте завершення табору скаутів Католицького Скаутства Європи в Україні, який розпочався 13 серпня і проходив на Закарпатті при Імстичівському монастирі отців Василіян. Учасники скаутського табору, серед яких були представники з різних осередків скаутів в Україні, взяли активну участь у святкуваннях в Малоберезнянському монастирі, зокрема в суботу 18 серпня, під час Хресного ходу та нічних чувань. Після Урочистої Божественної Літургії в свято Преображення Господнього, о. Йосафат Сичкун ЧСВВ висловив до скаутів коротке духовне слово та уділив їм на закінчення їхнього табору благословення.

 

«Преобразився Ти на горі, Христе Боже, показавши учням своїм славу Твою, за їх спроможністю. Молитвами Богородиці нехай засяє і нам грішним світло Твоє повсякчасне. Подателю світла, – слава Тобі!»

 

Такими словами Церква звеличує сьогодні свято Преображення. Це Світло Слави Божої, яке осяяло колись апостолів під час Преображення Господнього, продовжує і сьогодні просвітлювати християн в різних святинях. Чимало вірних стали учасниками такого духовного просвітлення і в Малоберезнянському монастирі, кожен за своєю спроможністю. Отож, нехай буде подяка єдиному Подателю правдивого світла – Господу Богу, що обдаровує нас своїми дарами, як земними, так і духовними.

 

о. Франціск Онисько ЧСВВ
Джерело: osbm.org.ua