//

Отець Федеріко Ломбарді про рішення Святішого Отця створити дорадчу групу кардиналів та про її обов’язки

У суботу, 13 квітня 2013 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого отець Федеріко Ломбарді, ТІ, розповів журналістам про рішення Святішого Отця Франциска створити групу кардиналів, з якими радитиметься для якомога кращого здійснення свого служіння та опрацьовуватиме проект перегляду Апостольської Конституції, якою регламентується діяльність Римської Курії.

 

Насамперед, Речник Апостольської Столиці пригадав, що сьогодні – точно місяць з дня обрання Папи Франциска. З цієї нагоди Святіший Отець бажає засвідчити, що прийняв пропозиції Колегії Кардиналів щодо майбутнього Церкви, які прозвучали під час приготування до Конклаву.

 

Далі Директор Ватиканського прес-центру особливо наголосив на тому, що ця група названа «групою»: не «радою», не «комітетом» чи «комісією». Отож, це дуже відкрите означення, яке дає час, щоб згодом підібрати якнайвідповідніше окреслення, відповідно до виконуваних завдань. Її завданням є «радити», тому мова йде про дорадчі, а не вирішувальні функції. У цьому контексті о. Ломбарді зробив розрізнення між поняттями «радити» та «допомагати». Словом «допомагати» окреслюється завдання Курії. Отож, новостворена група скликається для того, щоб давати поради, а тим, хто допомагає Папі в керуванні Церквою, є Римська Курія, обов’язки якої залишаються незмінними.

 

За словами Речника Апостольської Столиці, постає очевидним, що під час загальних зібрань кардиналів Папа відчув прагнення та очікування різних дійсностей Церкви, як також необхідність призадуми над Курією та її структурою і обов’язками. Вісім кардиналів представляють всі континенти, різні обставини, в яких Церква покликана здійснювати свою місію.

 

Оскільки перше спільне засідання заплановане на жовтень, то, за словами о. Ломбарді, не йде мова про групу, яка має опрацьовувати якісь швидкі проекти чи реагувати на якісь невідкладні виклики. Не сказано також і про періодичність, з якою група повинна збиратися. Крім того, сам Святіший Отець потребує часу, щоб добре ознайомитися з ватиканською дійсністю, що він робить, зустрічаючись з членами Курії та відвідуючи її структури.

 

Джерело: Радіо Ватикан