//

Останнє благословення Папи Бенедикта XVI

Гомін дзвонів дієцезії Альбано та промені заходячого сонця зустрінули Бенедикта ХVІ, коли він 28 лютого 2013 р., о 17:23 римського часу прибув гелікоптером на територію папської посілості в Кастель Ґандольфо, 23 кілометри на південь від Риму. Після того, як о 20:00 закінчиться понтифікат Бенедикта ХVІ, він перебуватиме тут кілька місяців, аж поки не закінчаться ремонтні роботи в колишньому кляузуровому, тобто затворницькому монастирі «Мати Церкви» (Mater Ecclesiae) на території Ватикану, де він житиме як вислужений Папа.

 

Бенедикта ХVІ привітав кардинал Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-Міста Ватикану, єпископ Джузеппе Шіакка, Секретар Губернаторства, єпископ Марчелло Семераро, ординарій дієцезії Альбано, місцевий парох та представники влади.

 

Святіший Отець автомашиною переїхав через сади, оточуючі папську літню резиденцію, і вийшов на зовнішній балкон, під овацію тисяч мешканців Кастель Ґандольфо та околиць, а також численних паломників. Площа Свободи та вулиці, які ведуть до неї, були по вінця заповнені людьми. На транспарантах, серед іншого, було написано: «Ми всі з тобою», «Твоя покора вчинила Тебе ще більшим».

 

«Дякую, від щирого серця дякую, – сказав Бенедикт XVI, кількаразово перебитий гучними і щирими оплесками. – Дорогі друзі, я щасливий бути тут між вами, оточений красою сотвореного світу та вашою приязню, яка мені дуже допомагає, дякую за вашу дружбу, за вашу любов.

 

Ви знаєте, що цей день є іншим, ніж попередні. До восьмої години я ще є Вселенським Архиєреєм Католицької Церкви, а потім – вже ні. Я просто паломник, який розпочинає останній етап свого паломництва на цій землі. Але я хотів би ще раз своїм серцем, своєю любов’ю, своїми молитвами, своїми роздумами, всіма своїми внутрішніми силами трудитись на користь спільного добра і добра Церкви, добра людства. І відчуваю підтримку вашої прихильності. Прямуймо вперед разом з Господом Богом для добра Церкви та світу. Дякую.

 

А тепер від щирого серця уділяю вам моє благословення:
Дякую і на добраніч!»

 

Слова Бенедикта ХVІ переривались оплесками та вигуками: «Нехай живе Папа!», «Бенедетто, Бенедетто!» Під невщухаючу овацію і серед загального зворушення присутніх Святіший Отець Бенедикт ХVІ зник у глибині папського палацу в Кастель Ґандольфо.

 

Джерело: Радіо Ватикан