//

Останні відкриття: Пій XII врятував більше євреїв, ніж всі світові лідери

Дослідження єврейської групи в архівах Ватикану принесли несподівані для неї плоди

Зупиніть наклеп на Пія XII. Шість років вивчення ватиканських архівів, (доступ до яких дав Папа Бенедикт XVI), дозволили відкрити понад 75 000 сторінок оригіналів невиданих документів, а також свідчення очевидців та дослідників світового рівня. І засновник фонду «Pave the Way» американський єврей Гаррі Крупп вважає, що тепер вся діяльність, що ганьбить репутацію Пія XII повинна бути припинена. «Ми рішуче переконані, що немає жодних сумнівів» - заявив Крупп католицькому агентству «Зеніт». Пан Крупп пояснює: «Кожного разу, коли ми заглиблювалися в пошуки, ми знаходили діамант. Важко повірити, але нічого іншого не залишається: немає жодної документальної бази для його звинувачень».

 

Заснований Круппом фонд «Pave the Way» є некомерційною організацією, присвяченою спорудженню мостів між релігіями світу. Він відомий як один із найбільш пристрасних захисників Пія XII в зв'язку з його ставленням до євреїв. Крупп - єврей і збирається ним залишитися: «Я відчуваю, що у мене є брати і сестри в Церкві, але я ніколи не розглядав для себе можливість навернення. Я дуже пишаюся тим, що я єврей, і вірю, що це той шлях, який Бог обрав для мене».

 

Як пише в своєму блозі італійський ватиканіст Марко Тосатті: «Єврей з Нью-Йорка виріс, як багато інших в його поколінні, з ненавистю до Пія XII, якого описували як антисеміта і людину, байдужу до долі євреїв під час війни. Тепер Крупп сам, разом зі своєю командою, стверджує протилежне: вони вважають, що всі документи, витягнуті ними на світ, для всякого серйозного дослідника повинні стати незаперечним доказом того факту, що Пій XII під час Другої Світової війни зробив все, що було в його силах, щоб врятувати і захистити євреїв».

 

Деякі з цих документів демонструють, що Пій XII виступав за створення єврейської держави ще з 1917 року. У числі останніх відкриттів «Pave the Way» виявила лист, написаний кардиналом Пачеллі в 1939, в якому він намагається отримати візи для 200 000 євреїв, що залишилися в Німеччині після «Кришталевої ночі». «Йому не вдалося отримати візи, але він намагався. І умови, в яких він це робив, не були спокійною обстановкою Вашингтона або Лондона. Він діяв в оточенні ворожому, повному шпигунів. І, тим не менш, зумів врятувати більше євреїв, ніж всі світові лідери разом узяті».

 

В інших листах розкривається його праця на благо євреїв Риму, багато з яких були врятовані в монастирях, конвентах і будинках католиків. «Всі ці архівні документи показують, що він особисто допомагав порятунку євреїв. Антисеміти так себе не ведуть! ",– додає Крупп. На думку Круппа, «чорна легенда» про Пія XII є плодом радянської пропаганди і театральної п'єси «Вікарій», написаної німецьким автором у 50-х роках. І до цього дня «чорна легенда» залишається широко поширеною, не дивлячись на те, що історичні документи її спростовують. На превелике обурення Круппа, вона культивується навіть в американських університетах, під егідою «академічної свободи».

Andrea Bevilacqua

на фото: зустріч папи Пія XII з єврейськими біженцями, 1945


За матеріалами Ратцінгер-Інформ