//

Основою харитативної діяльності є щоденне старання пізнавати Божу любов

Лише на основі щоденного старання приймати Божу любов та цілковито нею жити, можна сприяти пошані гідності кожної окремою людської істоти. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI, приймаючи у п’ятницю, 27 травня 2011 р., учасників 19-ї Генеральної асамблеї харитативної міжнародної організації “Caritas Internazionalis”, яка від 22 до 27 травня відбувалася в Римі. Її проведення збіглося зі святкуваннями 60-річчя цієї організації.

 

«Першою причиною нашої сьогоднішньої зустрічі, – сказав Святіший Отець, – є подякувати Богові за численні благодаті, які Він вилив на Церкву протягом 60-ти років, які минули від заснування Caritas Internazionalis». Він пригадав, що після жахіть Другої світової війни Папа Пій ХІІ, прагнучи виявити солідарність та турботу Церкви з приводу нагальних потреб людей у різних кінцях світу, заснував структуру, яка на рівні вселенської Церкви координує та поширює співпрацю між різними церковними харитативними організаціями. В свою чергу, блаженний Іван Павло ІІ надав їй статус церковної юридичної особи, «внаслідок чого Caritas Internazionalis здобула особливу роль у серці церковної спільноти, та була покликана, у співпраці з ієрархією, розділити місію Церкви виявляти через любов, якою живеться, ту Любов, якою є Сам Бог».

 

Папа звернув увагу не те, що такий статус, тобто – могти промовляти та діяти від імені Церкви, вносить особливу відповідальність як у особисте, так і спільнотне християнське життя. «Лише на основі щоденного старання приймати Божу любов та повністю нею жити, можна сприяти пошані гідності кожної окремою людської істоти», – наголосив Бенедикт XVI, додаючи, що «свідчення милосердної любові є фундаментальним у місії Церкви, адже через нього, втіленого у щоденному житті своїх членів, вона досягає мільйонів людей, уможливлюючи їм розпізнати та зазнати любов Бога, Який близький кожному, хто в нужді».

 

У цьому, за словами Святішого Отця, й полягає основна відмінність Caritas Internazionalis від інших соціальних служб, адже вона бере участь у місії Церкви – продовжувати в часі та просторі спасенне Христове діло. Це потягає за собою особливу церковну відповідальність – піддатися проводові Пастирів Церкви, в той час, як з огляду на статус організації, Апостольська Столиця має обов’язок чувати над її діяльністю, «щоб її гуманітарна та харитативна діяльність, як також зміст поширюваних документів, були гармонічними з Апостольською Столицею та навчанням Церкви».

 

Папа підкреслив ту роль, яку діяльність Карітасу відіграє на міжнародному рівні, стаючи «речниками здорового антропологічного бачення, живленого католицьким вченням та зайнятого захистом гідності кожного людського життя». Вона є також свідченням єдності вселенської Церкви та місцевих Церков, спільності між вірними. Особливим завданням є вносити Церковне послання в політичне та суспільне життя. Бенедикт XVI також запевнив, що у своїй діяльності Caritas Internazionalis може розраховувати на підтримку Апостольської Столиці, зокрема, через спеціальне відомство Римської Курії – Папську Раду «Cor Unum» (Єдиним Серцем).

 

Джерело: Радіо Ватикан