//

Організатор Синоду: нову євангелізацію потрібно розпочати з серйозного іспиту совісті

 28 жовтня св. Месою, яку очолив Папа у базиліці св. Петра, завершився Синод Єпископів для нової євангелізації, який проходив протягом трьох тижнів у Ватикані. Головний організатор асамблеї, Архиєпископ Ріно Фізікелла, вважає, що форум показав, наскільки рішуче Церква бажає йти шляхом нової євангелізації. Він переконаний, що післясинодальний період - це час, коли потрібно "зробити серйозний і глибокий аналіз всього, що відбулося на Синоді". Єрарх вважає не випадковим те, що про передачу сфери катехизації в Церкві Папській раді з нової євангелізації було оголошено саме на Синоді. Це зробив Папа на останній сесії асамблеї. За словами голови Папської ради, це свідчить про тісний зв'язок євангелізації та катехизації.

 

Архиєпископ Фізікелла вважає позитивним той факт, що синодальні отці не боялися гострих і болючих тем. На асамблеї була мова не про абстрактні поняття, а про дуже конкретні, пов'язані з повсякденним життям, виклики: алкоголізм, наркоманію, депресію, безробіття. Як ліки на ці хвороби Церква запропонувала і пропонує міцну сім'ю.

 

На Синоді багато говорилося про необхідність нової євангелізації в країнах з багатовіковою християнською традицією. Але в період глобалізації, на думку голови Папської ради з нової євангелізації, дуже важко сказати, хто найбільше потребує євангельського оновлення. "Звичайно, на Заході існує гостра необхідність нової євангелізації, оскільки тут домінування секуляризму визначило масштаби пустелі і затемнення сенсу Бога, які по-справжньому драматичні", - зазначив Архипископ Фізікелла. І тут, на його думку, багато можуть дати "молоді" Церкви: наприклад в Африці сьогодні налічується понад 270 тис. катехитів.

 

Єрарх переконаний, що нову євангелізацію потрібно починати з серйозного іспиту совісті всередині самої Церкви.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va