//

Ординаріат для англікан Канади буде створений до кінця цього року

Католицький архиєпископ Торонто Томас Колллінс (Thomas Colllins) планує заснувати в Канаді ординаріат для англікан-традиціоналістів, які бажають перейти в Католицьку Церкву. Прелат сподівається, що перша парафія з'явиться в новому ординаріаті для католиків англіканської традиції вже до кінця цього року, передає CWN. 


Священик Вільям Фут (William Foote), який був призначений архиєпископом Коллінсом відповідальним за підготовку до створення ординаріату, повідомив групу зацікавлених цим проектом англікан, що їх підготовка до переходу в лоно Католицької Церкви могла б початися вже у вересні. Священик вважає, що церемонію приєднання до Католицької Церкви першої групи канадських англікан-традиціоналістів можна було б провести вже під час Адвенту — літургійного періоду, який в католицькій богослужебній традиції передує святу Різдва.


Ординаріат для канадських католиків англіканської традиції буде створений за зразком аналогічної структури, яка на початку цього року була заснована у Великобританії. 15 січня, після того, як 3 колишніх англіканських єпископи увійшли до складу католицького кліру, ватиканська Конгрегація віровчення опублікувала офіційну заяву про заснування  ординаріату для англікан, що перейшли в Католицьку Церкву Англії і Уельсу.


Ординаріат був встановлений Папою Римським Бенедиктом XVI згідно його апостольської конституції Anglicanorum Coetibus. Він дозволить англіканським співтовариствам підтримувати свої літургійні і пастирські традиції, що відрізняються від римо-католицьких, будучи при цьому повністю в спілкуванні зі Святим Престолом.


Кіт Ньютон (Keith Newton), один з трьох колишніх англіканських єпископів, був призначений Папою Римським Бенедиктом XVI першим ординарієм нової структури, що отримала офіційне  найменування «Персональний ординаріат Богоматері Уолсінгемської під патронатом блаженного Джона Генрі Ньюмена». Кіт Ньютон як глава ординаріату отримав багато  традиційних адміністративних повноважень єпископа. Проте Ньютон, який одружений, не може бути висвячений в сан католицького єпископа. В той же час він отримав нове свячення в сан священика Католицької Церкви, оскільки ординаріат допускає наявність одруженого кліру, але не єпископату. 


Джерело: Седмица.Ru