//

Оправдання хорватських генералів спричинило духовну онову народу

«Ніколи ще у тисячолітній історії Загребської катедри не було такого, щоб тисячі вірних, головно чоловіків, спонтанно протягом 24 годин наповнили катедру і площу перед нею.» - йдеться в офіційному коментарі офіційного хорватського католицького тижневика «Glas koncila».

 

У редакторській колонці головний редактор цього тижневика о. д-р. Іван Мікленіч, відомий хорватський публіцист  продовжив цю тему.

 

На думку о. Мікленіча, молитва за праведний вирок хорватським генералам Анті Ґотовіні та Младену Маркачу, а потім подвійний вираз подяки Богу за їхнє звільнення стали з одного боку спонтанною духовною оновою хорватського народу, а з іншого виразом постійної єдності хорватського народу і Церкви в Хорватії.

 

Цілу ніч з 15 на 16 листопада Загребська катедра і площа перед нею була сповнена вірними, які прийшли просити Бога про ласку справедливого суду. Не було в Хорватії жодної порожньої церкви, жодної порожньої каплиці. Народ  від малого до великого поринув у молитовне чування.

 

З ранку 16 листопада, після оголошення виправдального вироку генералам, а тим самим і Хорватській Державі, люди після спільної молитви «Отче наш», «Богородице Діво» і «Слава Отцю…» на головній площі хорватської столиці, де вони на екрані спостерігали за трансляцією з судової зали у Гаазі, спонтанно рушили в катедру переповнивши її вщерть і заповнивши площу перед нею та прилеглі вулиці. 

 

Парох катедри, о. Йосип Кухтіч, прийнявши вірних разом з ними відспівав «Тебе Бога хвалимо», щоб виразити подяку Богу за Його ласку. Народ ще довго не розходився, залишаючись у молитві, та співаючи релігійних пісень.

 

Під вечір, коли в Загреб з Гааги прибули виправдані генерали, народ знову наповнив катедру, тисячі заполонили площу перед нею і прилеглі вулиці. Зворушені Божою милістю прийшли і ті, що є католиками лише формально.

 

Про це йдеться у редакційній колонці та офіційному коментарі сьогоднішнього видання «Glas koncila», LI, br. 47/ Zagreb, 2012.