//

Олєґ Калуґін: РПЦ зайняла нішу, яку в Союзі займала КПРС

Зараз Росія тримається на органах держбезпеки, православній церкві, що є їхньою складовою, і тамтешньому бізнесі, який багато в чому керований цими органами. Таку думку в інтерв’ю Українському тижню висловив професор американського Центру з вивчення проблем розвідки і контррозвідки, екс-генерал-майор КДБ Олєґ Калуґін.

 

«Великий бізнес, ділові люди Росії вже добре засвоїли: якщо вони не дружитимуть із представниками останніх, то їм можуть зірвати контракт, звинуватити в хабарництві, а то й узагалі вбити. Окремий аспект – гроші від ділків керівникам країни. Вони дають їм змогу, м’яко кажучи, безбідно існувати й, отримуючи додаткові доходи, жити не на зарплату», - відзначив Калуґін.

 

За його словами, одним із основних об’єктів російської розвідки є російська еміграція, яка істотно зросла у кількісному, та й у якісному плані.

 

«Робота з нею за Путіна суттєво посилилася і, думаю, ведеться в не менших масштабах, ніж за СРСР», - зауважив Калуґін, додавши при цьому, що це один із найзручніших способів грати на патріотичних почуттях, а також використовувати якісь невдачі колишніх російських громадян у їхній новій кар’єрі, новому житті.

 

«Хотів би ще додати щодо РПЦ, яка впевнено зайняла нішу, що належала в радянські часи Компартії. Не потрібно забувати, що Російська православна церква і будівництво «Русского міра» – це одне з прикриттів, які використовує нині російська розвідка. Через свої парафії у всьому світі вона маніпулює свідомістю вірян, нібито надаючи духовну і моральну підтримку, а насправді впроваджуючи те, що інспіровано органами безпеки РФ», - відзначив Калуґін.

 

Більше читайте у матеріалі «Путін – це тимчасовий поворот в історії» у № 36 Тижня.


Джерело: www.ut.net.ua