//

Однією з найбільших провин членів Церкви є поділи

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з вірними, які, незважаючи на дощову погоду, зібрались сьогодні, 20 січня 2013 року, перед ватиканською базилікою Святого Петра, Святіший Отець виголосив недільну катехизу. У своєму повчанні Папа зупинився на події весілля у Кані Галилейській, яку описав святий євангелист Іван і про яку цього дня читалось у римо-католицьких храмах. Про цю біблійну подію згадуємо відразу після різдвяного часу, адже вона, разом із відвідинами трьох царів та хрищенням Ісуса в Йордані, формує «трилогію епіфанії», тобто об’явлення Ісуса людям.

 

Весілля у Кані Галилейській стало місцем першого чуда, яке здійснив Христос під час Свого земного життя; стало місцем, де Спаситель вперше публічно виявив свою славу, породжуючи, тим самим, віру Своїх апостолів. Ісус Христос, на прохання Своєї Матері, перетворив воду у добірне вино, яке символізує радість любові, але також – кров Месії, яку він проллє для того, щоб підписати Свій подружній союз із людством.

 

«Церква є нареченою Христа, Який Своєю благодаттю робить її святою та гарною. Однак, ця наречена, яка складається з людей, завжди потребує очищення. А одна з найбільших провин, які спотворюють обличчя Церкви – це та, що проти її видимої єдності, зокрема, історичні поділи, які розділили християн і які ще й досі не є подолані», – промовив Святіший Отець, пригадивши, що саме у ці дні, від 18 до 25 січня, триває Тиждень молитов за єдність християн, тема якого звучить: «Те, чого Господь від нас вимагає».

 

Папа заохотив усіх молитись у тому наміренні, «щоб усі були одно», що є заповіддю самого Христа, а також пригадав, що у п’ятницю, закінчуючи цей Тиждень молінь, він очолить Вечерню у базиліці Святого Павла за мурами, на якій будуть присутні представники інших Церков та Церковних спільнот. А на закінчення Вселенський Архиєрей закликав вірних до молитви, окрім за єдність усіх християн, також за мир, щоб під час збройних конфліктів, які тривають у різних частинах світу, припинилось кровопролиття беззбройних цивільних, щоб припинилось насильство та щоб ворогуючі знайшли у собі сміливість до початку діалогу та переговорів.

 

Джерело: Радіо Ватикан