//

Одна з найстарших хорватських партій підтримала католиків у боротьбі проти ліберальних нововведень у школах

Хорватська селянська партія (Hrvatska seljačka stranka /HSS/), заснована 1904 року, яка була заборонена 1941 та відновила своє функціонування в Хорватії 1989 року, вимагає відставки міністра науки освіти та спорту Республіки Хорватія Желька Йовановіча та міністра ветеранів Республіки Хорватія Предраґа Матіча.

 

На думку HSS згадані міністри своїми хамськими заявами образили не тільки хорватський католицький єпископат, а також і 86% хорватських громадян, які декларують себе католиками.

 

«Цей уряд досягнув дна, коли міністр Матіч порівняв кардинала Бозаніча з сербським диктатором Мілошевічем» - йдеться в заяві HSS. У заяві також теперішній хорватський уряд названо прямими духовними спадкоємцями югославських комуністів та звинувачено у переслідуванні віруючих і знищенні хорватського національного єства.

 

На думку HSS теперішній уряд не має мандату накидати більшості хорватів чужий хорватському народному єству світогляд і тому мусить відкликати введення спірних модулів у шкільний предмет «Медичне виховання».

 

HSS є доволі поміркованою партією,яка сповідує центризм у своїх поглядах, тому гострий тон заяви є одним з показників серйозності конфлікту в хорватському суспільстві довкола питання ліберальних нововведень у школах.