//

Одеська єпархія УПЦ плутається в спростуванні резонансних висловлювань митр. Агафангела (ВІДЕО)

У зв'язку з виступом в прямому ефірі головного редактора радіостанції "Ехо Москви" Олексія Венедиктова, який повідомив, зокрема, що на зустрічі з митрополитом Одеським Агафангелом (УПЦ МП) дізнався від останнього, що той залишає без благословення вірних, що голосували за обрання Президентом Віктора Ющенка («Скажи дякую, що не проклену»), прес-служба Одеської єпархії УПЦ виступила із заявою.


У ній стверджується, що «ні в ході приватної бесіди з паном Венедиктовим, ні в інший час Високопреосвященнійший Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел не повідомляв про згаданий журналістом епізод. Даний епізод не лише не мав місця, але і не міг відбутися в принципі, оскільки Владика Агафангел ніколи ні словами, ні діями нікому не погрожував жодними "прокльонами" за що б то не було».


Більш того, митрополит Агафангел, пише прес-служба, «є авторитетним архіпастирем Української Православної Церкви, який нікого не проклинає, але здійснює молитву за людей різних поглядів і політичних переконань».


Тим часом О. Венедиктов є далеко не першою людиною, хто повідомив про «прокльони за Ющенко». Зокрема, в своїй нотатці «Про брехунів в церкві і політичні симпатії» один з авторів порталу «Релігія в Україні» Володимир Мельник наводив слова владики Агафангела, цитуючи ресурси його ж підопічних. Зокрема, «Ті, хто не прийде на виборчі дільниці, — сказав він з амвону, — і не проголосує за Віктора Януковича, повинен буде згодом покаятися в цьому у свого духівника». У 2004 році владика Агафангел також заявляв кореспондентам православних ЗМІ в Одесі, що «в православної України не може бути сумнівів за кого голосувати на майбутніх виборах, звичайно ж за того, кого благословила Сама Цариця Небесна», тобто за В. Януковича.


 

Крім того, ще свіжі в пам'яті заклики керівництва Одеської єпархії молитися про «напоумлення» журналісток «хворобами» - за простий репортаж про вартість церковних послуг в одеських храмах.

 

Примітно також, що спростування прес-служба дала лише по одній фразі з інтерв'ю О. Венедиктова, залишивши без коментарів інші резонансні заяви митрополита Агафангела - про те, що «Львів - наша Чечня», про готовність йти проти Собору і церковних рішень і так далі.

 

Джерело: www.religion.in.ua