//

"Octava Dies". Сім'я націй

"Іноді виникає питання, чому Святий Престол бере участь в світових форумах, таких як асамблея ООН, під час якої нерідко проходять справжні політичні баталії», – на це питання намагається відповісти у своїй щотижневій рубриці "Octava Dies" директор ватиканського радіо і керівник Залу Друку Святого Престолу, о. Федеріко Ломбарді. Він зазначає, що "статус Святого Престолу – спостерігач, і таким чином він не бере участі в голосуванні". Щоб краще зрозуміти роль Святого Престолу в цій міжнародній організації о. Ломбарді пропонує перечитати ще раз текст останнього виступу Архиєпископа Мамберті, Секретаря стосунків із державами.

 

"У словах єрарха дуже легко побачити лінію, яку провадив попередній Понтифік, під час виступів у Нью-Йорку. Іван Павло II багато уваги звертав на те, що ООН має бути місцем, де всі країни визнаються членами сім'ї, натхненні солідарністю і турботою про благо всього людства. У світлі такої ідеї, Бенедикт XVI розвинув поняття "відповідальності захищати", як конкретний вираз уваги для найбільш слабких", – сказав о. Ломбарді.

 

Він зауважив, що Архиєпископ Мамберті починає саме з цього, кажучи про таку відповідальності в умовах гуманітарної кризи, особливо в Сомалі, а також про обов'язок захищати мир, безпеку та права людини. "Потім єрарх говорив про релігійну свободу, яка сьогодні часто порушується і обмежується відокремленням релігії з суспільної сфери. – сказав о. Ломбарді. – Після цього Архиєпископ говорив про взаємини між етикою та економікою, які стали причиною світової економічної кризи. Казав також про сталий розвиток, якому незабаром буде присвячена спеціальна конференція ООН". "Секретар взаємин з державами нагадав, що свідомість буття "сім'єю країн" підтримує розуміння відповідальності за довкілля, а також боротьбу з торгівлею зброєю", – зазначив директор ватиканського радіо.

 

"Сім'я – це спільнота, заснована на взаємній підтримці, на взаємній довірі, безкорисливій допомозі та щирій повазі", – сказав Мамберті. Він наголосив, що зараз важливо, щоб увага до потреб кожної людини стало реальністю в нашому світі. Саме для цього Святий Престол присутній в Нью Йорку", – закінчив своє міркування о. Ломбарді.


За матеріалами Ватыканскае радыё