//

Octava Dies: Після зречення

Заява Папи Бенедикта XVI з минулого понеділка про зречення з понтифікату потрясла світ, настільки вона була неочікуваною та ще більше незвичною, як всередині, так і зовні Церкви та Ватикану. Всіх нас вона глибоко зворушила, і ми ще досі намагаємося збагнути її вагомість та наслідки.

 

Але, якщо бути щирим, це рішення Папи більше вразило тих, хто його не знав, аніж тих, хто добре його знав та уважно слідував за ним. Свого часу він ясно говорив про таку можливість в книзі-інтерв’ю «Світло світу»; він завжди дискретно та розсудливо висловлювався про майбутні справи свого понтифікату; було цілком зрозуміло, що він радше виконував отриману місію, аніж здійснював владу, яку посідає. Насправді не була фальшивою та покора, з якою він себе окреслив на початку понтифікату, як «смиренного працівника в Господньому винограднику». Він завжди був уважним до того, щоб розсудливо використовувати свої, аж ніяк не надмірні сили, щоб могти якнайкраще здійснювати величезне завдання, доручене йому, у спосіб, якого він не сподівався, маючи вже досить похилий вік.

 

Чудова людська та християнська мудрість того, хто живе перед Богом у вірі та свободі духа, знає свою відповідальність та власні сили та своїм зреченням вказує перспективу оновленого зобов’язання та надії. Це великий вчинок управління Церквою, зовсім не так, як дехто вважає, ніби Папа Бенедикт не почувається в силах, щоб керувати Римською Курією, а тому, що для того, щоб протистояти великим сучасним проблемам Церкви та світу, які він дуже добре усвідомлює, це вимагає великих сил та часового простору управління, розрахованого на широкі, а не короткотривалі душпастирські починання.

 

Бенедикт XVI не покидає нас у час труднощів, він з вірою заохочує Церкву ввіритися Святому Духові та новому Наступникові святого Петра. Цими днями він сказав, що майже фізично відчуває силу молитви та прихильності, якими його супроводжують. Ми, в свою чергу, відчуватимемо унікальну силу його молитви та його любові до свого наступника і до нас. Ці глибокі духовні взаємини, мабуть, стануть ще глибшими й сильнішими, ніж раніше. Сильне сопричастя в абсолютній свободі.

 

о. Федеріко Ломбарді, ТІ
Генеральний Директор Радіо Ватикану

 

Джерело: Радіо Ватикан