//

"Octava Dies". Мовчання і слово

 


О. Федеріко Ломбарді, директор Ватиканського радіо і Прес-секретар Апостольської Столиці, у своїй щотижневій рубриці "Octava Dies" розмірковує про стосунки між мовчанням і словом. Він нагадує, що 29 вересня оголосили тему роздумів наступного Всесвітнього дня соціальної комунікації: "Мовчання і Слово: шлях євангелізації», а потім, за кілька днів, 9 жовтня, Папа попрямував до монастиря в Серра-Сан-Бруно, в Калабрії, щоб помолитися з монахами в одному з найбільш характерних місць для духовності Церкви, де, як говорив його настоятель, упродовж століть "тримається запаленою лампа молитви в мовчанні та схованості".


 


"Немає протиставлення між мовчанням і словом, між молитвою і проповіддю. Адже мовчання –  важливе для того, щоб прийняти і підготувати себе для слухання Слова", – наголошує о. Ломбарді.


 


На його думку, для сучасної людини, яку оточують безперервні шуми – фізичні та ментальні, – життя ченців викликає захоплення і повагу, ностальгію за ритмом і рівновагою життя втраченого в минулому. О. Ломбарді звертає увагу, що майже всі відчувають особливість і розуміють важливість місця, в якому мовчання не означає порожнечу, але дихання духу, де  можливо дихати "легким вітерцем" присутності Бога, "найбільшою Реальністю, яка існує, і яка перебуває поза чутливим виміром", як казав Папа.


 


"Тоді як ми розмірковуємо, як дати крила" новій євангелізації" та її посланням, не будемо забувати, що її ефективність народиться завдяки слуханню, якого потребує мовчання, сповнене життєвою реальністю Бога. Приховане існування монахів, які в Бозі відчувають близько всіх людей землі, особливо тих, які шукають, борються і страждають, нас провадить і втішає, як казав настоятель монастиря в Серра-Сан-Бруно", – нагадав директор Ватиканського радіо.


 


За матеріалами Ватыканскае радыё