//

Octava Dies: Молодь у культурній «багатогранності»

Цьогорічній сесії Папської Ради в справах культури, яка вивчає «Виникаючі молодіжні культури», присвятив черговий випуск редакторської рубрики «Octava Dies» Генеральний Директор Радіо Ватикану о. Федеріко Ломбарді, ТІ:

 

Як зрозуміти молодь та їхній спосіб відчувати, думати, висловлюватися? Це не просто, тому що сучасний горизонт є дедалі роздробленішим та перебуває у швидкій еволюції, з постійними змінами ментальності, звичаїв, поведінки. Настільки, що Папа, замість говорити про однорідний культурний загал (uni-verso), говорить, радше, про multi-verso, про багатогранність, позначену плюралізмом бачень та перспектив.

 

Але саме тому, що це нелегко, то є невідкладною призадума над молодіжними культурами, як це старається робити Папська Рада в справах культури. Зусилля полягає в тому, щоб «випередити» запитання, глибокі вимоги, на які ми повинні дати зрозумілі й доречні відповіді, мовою та підходом, здатними досягнути сердець і умів молоді, такої, якою вона є. Ці запитання існують, навіть і в невпинному потоці цифрового світу, поп- чи рок-музики, але часто не знаходять наших відповідей.

 

Тому, не вистачить призадумуватися: слід бути з молоддю, бути солідарними та співчутливими, любити її, мати до неї довіру, як про це добре говорив Папа. Без взаємодовіри ніколи не буде можливою спільна бесіда з молодими, не вдасться поділитись вірою та передати їм ту віру, яка завтра буде, або не буде їхньою. У Церкві завжди з’являлися чудові вихователі, справжні друзі молоді, а дужу багато юнаків і дівчат бажають з високими ідеалами використати свою надзвичайну енергію. Ми не маємо права розчарувати їх. Крокуймо поруч і разом з ними шукаймо сенсу нашого життя.

 

Джерело: Радіо Ватикан