//

"Octava Dies". Дати відповідь про свою віру

Серед багатьох цінних промов Святішого Отця в Німеччині о. Федеріко  Ломбарді, директор Ватиканського радіо і керівник Прес-служби Святого Престолу, відзначив одну, яка залишилася б непоміченою, так як Понтифік її виголосив "від себе", без спеціально підготовленого тексту. Сьогодні у своїй щотижневій рубриці "Octava Dies" о. Ломбарді розмірковує про промову Папи до семінаристів у Фрайбурзі.

 

 

"Папа говорив про навчання у семінарії, але ця промова підходить усім", – підкреслив директор Ватиканського радіо. Він зазначив, що Святіший Отець говорив про наш "раціоналістичний світ, окреслений наукою". "Папа зазначив, що "дух науковості, розуміння, тлумачення, здатність пізнавати, відкидати все те, що не раціональне, домінує в наш час". Святіший Отець пояснив, що віра "не є окремим світом", але тим, "що охоплює все і надає йому сенс", пояснює і пропонує "внутрішні етичні директиви", бо походить, розуміється і живеться з опорою на Бога і з поглядом на Нього. Тому важливо бути поінформованим, розуміти, мати відкритий розум і вчитися. Тільки так ми можемо стати перед обличчям нашого часу і проголошувати logos, дати звіт про нашу віру",  – нагадав слова Бенедикта XVI о. Федеріко  Ломбарді.

 

 

Директор Ватиканського радіо зазначає, що пояснення зв’язку між розумом і вірою є найбільш характерними рисами понтифікату Бенедикта XVI, але ніколи ще про них не говорилося так особисто і конкретно, як у промові до семінаристів у Фрайбурзі. "Швидше за все, колишній семінарист Йозеф Ратцінгер навчався з великою серйозністю і продовжує робити так, упродовж усього свого життя, щоб допомогти усій Церкві дати відповідь про свою віру (1 Пт 3,15), що він і робить сьогодні", – зазначає о. Ломбарді.

 

 

За матеріалами Радыё Ватыкана