//

Octava Dies: Час покаяння

Зважаючи на новизну ситуації, шлях Церкви протягом цих останніх тижнів понтифікату Папи Бенедикта, аж до обрання нового Папи, через «Sede vacante» та Конклав, є дуже зобов’язуючим. Не мусимо, і це нас тішить, оплакувати померлого Папу, але нас не пощадило інше випробування: помноження тиску та припущень, чужих тому духові, з яким Церква хотіла би пережити цей час очікування та приготування.

 

Не бракує тих, хто намагається використати момент здивування та розгубленості слабких духом, щоб посіяти замішання, підірвати довір’я до Церкви та її проводу, користуючись давніми засобами, такими, як плітки, дезінформація, часто навіть наклепи, або ж здійснюючи неприйнятний тиск з метою обумовити здійснення обов’язку голосування з боку того чи іншого члена Колегії Кардиналів, вважаючи його небажаним з тієї чи іншої причини.

 

В значній більшості випадків той, хто ставить себе в якості судді, накладаючи важкі моральні осуди, насправді не має жодних повноважень, щоб це чинити. Той, хто має на думці, насамперед, гроші, задоволення пристрастей, владу, та звик оцінювати інші дійсності за цими параметрами, не здатний побачити щось іншого також і у Церкві, оскільки його погляд не вміє спрямуватися вгору або зійти до глибин, щоб збагнути духовні виміри та духовні мотиви існування. Результатом цього є глибоко несправедливий опис Церкви та багатьох її людей.

 

Але все це не змінить поведінки віруючих, не похитне віри та надії, з якими вони дивляться на Господа, Який обіцяв супроводжувати Свою Церкву. Ми, згідно з тим, на що вказує традиція та Церковний закон, хочемо, щоб це був час щирої призадуми над духовними очікуваннями світу та вірності Церкви Євангелію, час молитви про допомогу Святого Духа, час духовної близькості з Колегією Кардиналів, яка приступає до відповідального завдання розпізнавання та вибору, якого від неї очікується та для якого вона, головним чином, існує.

 

В цьому нас, насамперед, супроводжує приклад та духовна чесність Папи Бенедикта, який на початку Великого Посту хотів посвятити молитві цей останній етап свого понтифікату. Покаянний шлях навернення назустріч пасхальній радості. Саме так ми його переживаємо та переживатимемо: як час навернення та надії.

 

о. Федеріко Ломбарді, ТІ,
Генеральний Директор Радіо Ватикану

 

Джерело: Радіо Ватикан