//

Очікуючи проголошення імені нового Папи

Білий дим з комина Сикстинської каплиці сповістив світові про обрання нового Наступника святого Петра. Через кількадесят хвилин новий Єпископ Риму та Пастир вселенської Церкви вперше вийде до вірних і уділить своє перше Апостольське благословення. В ці хвилини очікування, поки всі члени нашої редакції поспішають на площу Святого Петра, щоб отримати це благословення, пропонуємо вашій увазі кілька біблійних текстів про служіння апостола Петра.

 

Діяння святих Апостолів розповідають нам про так званий Єрусалимський Собор, під час якого апостоли прийняли ряд вирішальних рішень для подальшої євангелізації світу. В певний момент слово взяв святий Яків та сказав: «Симон розповів, як Бог спершу навідався до поган, щоб узяти з-поміж них народ для імені його. З тим згоджуються і слова пророків, як написано: А після цього я повернуся і відбудую намет Давида занепалий; я його руїну відбудую і знов його поставлю, щоб решта людей Господа шукала, і всі народи, на яких призване ім'я моє, – каже Господь, що чинить це, йому відоме споконвіку». (Ді. 15,14-17).

 

«Я між вами, як той, що служить», – такі Христові слова зустрічаємо в Євангелії від Луки. Вони допомагають зрозуміти біблійне значення обрання, яке здійснила Колегія Кардиналів. Церква не може бути у Христі без Петра, своєї скелі та голови, але також Петро ніколи не є самотнім лідером на вершині піраміди. Він – перший, Глава дванадцятьох та тих, що були з ними (пор Лк. 24,33). Він – у центрі сопричастя людей, органічно скерованого на наслідування єдиного Архипастиря, Пастиря над пастирями. І саме видимим знаком цього Архипастиря є святий Петро та його наступники в кожній історичній епосі. Ось чому Петро завжди окреслюється у спільноті з іншими, а інші – довкола Петра.

 

Джерело: Радіо Ватикан