//

Очікувати та надіятися? (Octava Dies)

Християни розпочали приготування до Різдва. В першу неділю грудня розпочинається Адвент – літургічний період приготування до Різдва у Церкві латинського обряду. Вірні візантійської традиції вже також розпочали Пилипівку – Передріздвяний піст, який за новим стилем починається 15-го, а за старим – 28 листопада. І саме очікуванням, пов’язаним з приходом Христового Різдва, присвятив черговий випуск своєї редакторської рубрики Генеральний Директор Радіо Ватикану о. Федеріко Ломбарді, ТІ.

 

«Знову розпочинається, – зазначає він, – час очікування та надії, скеровуючи погляд до Різдва. У світі не бракує проблем та ситуацій, які ставлять перед нами запитання, і, як перед членами людства, що здійснює своє життєве паломництво, так і як перед віруючими. Вистачить коротко оглянутися довкола.

 

Бачимо проблеми, пов’язані з економічною кризою та безробіттям, через які над багатьма народами тяжіє атмосфера невпевненості щодо майбутнього та нездатності до нових проектів. Проблеми суспільні та пов’язані зі здоров’ям, як от нещодавно згадані під час Всесвітніх днів подолання насильства щодо жінок та боротьби зі СНІДом. Проблеми, пов’язані з конфліктами та насильством, як ті, що терзають Сирію, Малі, Нігерію, Схід Конго, Сомалі, Афганістан, Ірак. Проблеми суспільної та політичної напруги, як у Єгипті.

 

Проблиски надії розпізнати непросто, хоча і їх не бракує. На Кубі тривають переговори між колумбійським урядом та бойовиками Farc (Революційних Збройних Сил Колумбії). Голосування в ООН про статус Палестини може стане відновленням мирного процесу? Маємо право сподіватися цього.

 

Отож, живемо між питаннями, тривогами та тендітними надіями. Період Адвенту повинен допомогти нам запитувати та знаходити причини великої Надії, яка не дозволить на те, щоб нас поглинула зневіра, а, навпаки, підтримуватиме також людські сподівання у час очікувань. По-суті, всі зусилля науки, дипломатії та політики у пошуках суспільного, внутрішнього та міжнародного миру, мають сенс та далекоглядну міцність лише тоді, коли ґрунтуються на особистому наверненні, для того, щоб стати миротворцями, як каже Господь. Тому саме цьому ми повинні присвятити наш Адвент молитви та праці».

 


Джерело: Радіо Ватикан