//

ОБСЄ у Ватикані: релігійна свобода – фактор стабільності

"Люди в загальному мають уявлення про роль ОБСЄ в минулому, але не про нашу роль сьогодні і в майбутньому" - сказав президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Петрос Ефтіміу. У понеділок він очолював делегацію на зустрічі у Ватикані з секретарем у справах міжнародних відносин Архиєпископом Домініком Мамберті і президентом Ради в справах міжрелігійного діалогу кардиналом Жан-Луї Тораном.

 

"Ми не маємо безпеки в Європі", додає він. "У нас є євроатлантичний вимір безпеки з НАТО, у нас є Європейський Союз, але у нас немає виміру євразійської безпеки. У нас є порожнеча, яка тягнеться з Відня до Казахстану. ОБСЄ є єдиним інструментом,  і ми повинні працювати разом, Сполучені Штати і Росія, Західна Європа та Східна Європа ».

 

Безпека, співробітництво та стабільність не гарантована лише відсутністю тільки зброї, зазначає Ефтіміу. Важливіше забезпечувати основні права людини серед населення в 56-ти країнах в цілому. Саме тому, одним з найважливіших завдань в ОБСЄ є організація місій спостереження за виборами, зокрема для країн, що прагнуть до встановлення демократії.

 

Святий Престол є повноправним членом Організації з моменту її створення в 1975 році. У грудні минулого року Архиєпископ Мамберті звернувся до Ради міністрів ОБСЄ у Вільнюсі (Литва) і підтримав  спроби ОБСЄ підтримувати релігійну свободу і похвалив зайнятість організації щодо захисту релігійних свобод в державах-учасницях. Особливу увагу було приділено освіті, релігії, віруванням, релігійним символам і виразам з огляду на появу нового обмежувального законодавства в деяких країнах ЄС.

 

Для заповнення порожнечі Євразії і в боротьбі проти всіх форм дискримінації Президент Ефтіміу вважає Святий Престол ключовим партнером в "створенні цінностей і принципів в рамках ОБСЄ". "Ми повність у гармонії з позицією Святого Престолу з цих питань"- підсумував він,- "особливо коли виникають спроби використовувати релігію в політичних цілях".

 

За матеріалами: radiovaticana.org