//

О. Ломбарді відповів жертвам Маселя

Речник Святішого Престолу о. Федеріко Ломбарді спростував недавні звинувачення з боку жертв зловживань засновника згромадження Легіонерів Христа Марсіаля Маселя Деголлада. Ні нинішній папа Бенедикт XVI, ні Іван Павло II не знали до 1998 р. про подвійне життя засновника, заявив о. Ломбарді журналістам в Леоні. Несправедливо називати Бенедикта XVI Папою, який виступає проти правди і прозорості, заявив речник Ватикану.

 

Раніше жертви заявили, що кардинал Йозеф Ратцингер несе відповідальність за ситуацію як префект Конгрегації віровчення до 2005 р. Вони піддали критиці той факт, що під час візиту Папи до Мексики не відбулося зустрічі з ними.

 

О. Ломбарді повідомив, що під час планування подорожі до Мексики не було пропозицій щодо такої зустрічі. Він також розкритикував конкретну "двозначність" заяв жертв Маселя в цьому питанні. "Вони заявляють, що хочуть зустрітися з Папою, але, насправді, не хочуть його слухати". За словами о. Ломбарді, в країнах, де раніше відбулися такі зустрічі, єпископи просили про них заздалегідь і заздалегідь їх готували. Такі зустрічі впроваджені в процес діалогу, в якому Церква бере участь для допомоги жертвам.

 

Мексиканець Масель був викритий публічно в 1997 р. в зловживаннях відносно молодих семінаристів. У 2006 р. Святий Престол заборонив йому виконувати священицькі обов'язки і велів вести відокремлене життя в молитві та покаянні. Враховуючи вік і слабке здоров'я Маселя, Конгрегація віровчення відмовилася від церковного судового процесу над ним. У травні 2010 р., після вивчення ситуації, Святіший Престол заявив, що Масель відзначався "об'єктивно аморальною поведінкою". Після чого конгрегація Легіонерів Христа дистанціювалася від свого засновника.
 

 

За матеріалами: radiovaticana.org