//

О. Ломбарді про трагедію сучасних біженців

 О. Федеріко Ломбарді звертає увагу на проблеми біженців і необхідність відновлення  їх надії та довіри до людей і життя. У своїй авторській рубриці "Octava Dies" на Ватиканському радіо, він пригадав  про молитовні  чування під назвою "Смерть надії", що пройшли в Римі з нагоди Всесвітнього дня біженця, який відзначається 20 червня. Чування були молитвою пам'яті про загиблих під час драматичних втеч  від переслідування, порушення прав людини, голоду  з багатьох країн світу, зазначив о. Ломбарді. "Вони вмирають від задухи у вантажівках, від спраги і голоду, перетинаючи пустелю, вмирають в результаті нападів злочинців, переходячи через річки і гори, намагаючись переплисти море на маленьких і небезпечних човнах. Мова йде про 20 тис. загиблих тільки за останні роки на шляху до Європи, і майже 3 тис. загиблих тільки в цьому році, при спробі досягти Італії через Середземне море ", - зазначив священик.


О. Ломбарді підкреслив, що біженці не прагнуть виключно в багаті країни. Він навів приклад табору для біженців Мбар в Мавританії, куди впродовж останніх місяців прибуло близько 70 тис. людей, рятуючись від жахів громадянської війни. Єзуїт зазначив, що подібні табори існують у багатьох країнах Чорного континенту.


"Історія кожного біженця шокуюча. З табору Мбар прийшла історія про трьох беззахисних і переляканих молодих жінок з маленькими дітьми, чоловіки яких пропали під час конфліктів, а самі вони стали жертвами сексуального насильства. Але скільки ще інших, скільки інших? І ще, як і куди бігти, якщо більше не маєш нічого і позбавлений усіляких зв'язків? ", - запитує о. Ломбарді.


Директор Ватиканського радіо підкреслив, що цим людям необхідно дати притулок і їжу, але вони вимагають також того, щоб бути почутими, зрозумілими, підтриманими по-людськи і духовно. "Необхідно відновити мінімум їх довіри до інших і життя, щоб їх надія могла жити", - зазначив єзуїт. На його думку, "це один з найбільших викликів, що стоять перед віруючими і людьми доброї волі, коли ми по-справжньому хочемо почати з самих останніх при побудові кращого світу".

 

За матеріалами radiovaticana.org