//

О. Ломбарді про актуальність освітньої місії в Церкві

Місія єзуїтів – служити вірі. Про те, як вони мають бути вірні їй у провадженні своїх навчальних закладів, сказав учора в Бостоні о. Федеріко Ломбарді SJ. Він бере участь в Міжнародному колоквіумі про середні школи єзуїтів, що триває в американському місті з 29 липня по 2 серпня. У своєму виступі він згадав вказівки покровителя цього дня. Святий Ігнатій Лойола заповів Товариству Ісуса, яке заснував, завдання долучитися до місії Церкви відповідно до її Учительства. Це виражається в служінні вірі, прагненні до справедливості, діалозі з різними культурами та релігійними традиціями.

 

О. Ломбарді, який є також прес-секретарем Святого Престолу, вказав на три особливо важливі сьогодні аспекти місії Церкви, про які часто говорить Бенедикт XVI. Потрібна нова євангелізація в секуляризації культури і слабкості або навіть браку сім'ї, яка вже не переказує ніякої віри. Триває «освітня тривога», коли батьки і вчителі почуваються безсилими, бачачи молодь, що піддається релятивізму. І, нарешті, Папа наголошує на потребі взаємодоповнюваності між вірою і розумом. У культурі, позначеній прагненням до раціональності, треба показати, що християнська віра не є ворогом розуму, але його підтримує. Це дуже важливо для середніх шкіл, де формують молодих людей та їхній життєвий вибір.

 

Представник Ватикану нагадав не так давній період, коли в Товаристві Ісуса багато хто думав, що місія провадження навчальних закладів уже підійшла до кінця і єзуїти повинні займатися іншими формами апостольства. Така думка виникла у зв’язку із зменшенням кількості покликань. Орден, однак, залишався вірним цій важливій освітній місії. О. Ломбарді спирався на свій досвід на Радіо Ватикану, де він пропрацював 20 років. Його доручили єзуїтам, яких тепер є тільки кільканадцять з 350 працівник. До того ж у школах, які провадить Товариство Ісуса, єзуїти є незначною меншістю серед педагогів. Але всі служать одній загальній місії. «Мені здається очевидним, що освітня місія не має нічого, що належало би тільки єзуїтам і в чому не могли б брати участь інші, які також відчувають покликання до цього», – сказав о. Ломбарді.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie