//

О. Ломбарді: пам'ять про Голокост необхідна для історії людства

О. Федеріко Ломбарді закликав пам'ятати про Голокост і бути солідарними з жертвами вбивчої ненависті в усьому світі, щоб така трагедія більше ніколи не повторилася в історії. У своїй щотижневій рубриці "Octava Dies" на Ватиканському радіо, о. Ломбарді нагадав, що 67 років тому, 27 січня 1945 р., закінчилася ганьба Аушвіца.

 

"Було прийнято рішення відзначати День пам'яті саме в цей день, який символічно пов'язаний з найбільш жахливою трагедією Голокосту", - нагадав італійський єзуїт. Священик зазначив, що "ми не можемо і не повинні" забувати про цю трагедію, оскільки "якщо існували люди, які були здатні на подібні звірства, ніхто не може гарантувати, що це більше ніколи не повториться ". "Таким чином, болюча Пам'ять залишається попередженням на всі часи",– зазначив о. Ломбарді.

 

"Увага! 67 років це не мало. Покоління свідків, які самі пережили жах Голокосту поступово зникає. Необхідно розділяти занепокоєння тих, хто розпочинає боятися забуття чи заперечення, натхненного не тільки байдужістю, але – що ще більше лякає – ненавистю, яка грунтується на політичних, етнічних чи релігійних мотивах. Пам'ять про Голокост-необхідна для історії людства, щоб зрозуміти, що мається на увазі, коли мова йде про непорушність гідності кожної людини, універсальності її прав та діяльності спрямованої на їх захист", - зазначив директор Ватиканського радіо.

 

О. Ломбарді підкреслив, що для віруючих людей тема Голокосту є також неминучою "теологічною сферою". "Це сфера найбільш радикального питання, поставленого Богові, а саме питання про зло. Це сфера нашого перебування перед обличчям Бога, глибоких питань, спрямованих до Нього, мовчання перед обличчям таємниці",– підкреслив він.

 

Крім того, він звернув увагу на те, що для християн, "це сфера погляду на хрест, з надією, що горе дасть місце життю". "Папа-поляк і Папа-німець в Аушвіц і Яд Вашем вшановували пам'ять жертв Голокосту. Також і ми повинні робити це сьогодні, в солідарності перш за все з ізраїльським народом і всіма жертвами абсурдної вбивчої ненависті або заперечення гідності, до якого б народу чи мови вони не належали",– закликав о. Ломбарді.