//

Нунцій в Єгипті: зміна президента – це ще не все

Історичним моментом, який може стати черговим етапом на шляху побудови миру та процвітаючого майбутнього Єгипту, назвав архиєпископ Майкл Фітцджеральд відставку президента Хосні Мубарака. Апостольський нунцій у Єгипті висловив надію, що тепер розпочнеться час політиків, здатних відповісти на потреби суспільства та вирішити проблеми, які призвели до акцій протесту.

"Я думаю, що президент Мубарак, перш ніж подав у відставку, в деякому сенсі підготував цей момент, доручивши завдання забезпечити проведення конституційної реформи віце-президентові Омару Сулейману, - розповів Радіо Ватикану архиєпископ Фітцджеральд, - Було створено комітет, який повинен проаналізувати окремі статті конституції та підготувати вибори нового президента. Я маю надію, що начальники єгипетських збройних сил також підуть цим шляхом і захочуть відповісти на очікування народу, оскільки йдеться не лише про вимоги політичного характеру, а й такі, що стосуються громадського життя, бо саме з цього почалися протести.
Народ справді щасливий. Панує атмосфера радості. Не тільки молодь, а й цілі родини святкують на майдані Тахрір. Для Єгипту це справді історичний момент. Сподіваюся, він принесе позитивні результати для цієї країни."

У всьому Єгипті панує атмосфера радості. Однак, радіючи з відставки Мубарака, протестувальники водночас домагаються від військових командувачів чітких декларацій, які міститимуть конкретні терміни проведення демократичних виборів і передачі влади обраному в майбутньому уряду. Міжнародні спостерігачі з увагою стежать також за Мусульманським Братством і роллю, яку воно може відіграти у побудові нової держави, оскільки не стихають побоювання, що воно намагатиметься захопити владу, прагнучи до ісламізації Єгипту.

За матеріалами www.radiovaticana.org