//

Новорічний привіт Блаженнішого Любомира, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького

 

«Оповістити Рік Господній сприятливий»
(Лк. 4, 19)

Дорогі у Христі, ці слова, які Ісус Христос сказав про себе, читаємо на молебні в навечір’я Нового року. Коли закінчується один рік стараємось догадатися, яким буде наступний. Наші людські здогади бувають дуже різні, залежно від того, якими очима дивимось на те, що діється. Якщо дивимось очима святої віри, то для нас кожний рік є роком сприятливим, роком великих Божих дарів. Про це не можемо мати сумніву, бо все, що діється, діється з Божої волі, а Бог як добрий батько обдаровує нас тільки тим, що для нас справді корисне.

Якщо під час року стаються дуже прикрі і не корисні події, це стається тільки тому, що ми легковажимо Божими дарами, і хочемо Божу мудрість та доброту заступити нашою людською, дуже обмеженою мудрістю, а ще гірше нашими лихими планами та бажаннями. Моє бажання для усіх Вас, на оцей рік, який сьогодні починається, щоби ми радо, із відкритим серцем, із щирою вдячністю прийняли те, чим Господь Бог нас обдаровує, і не дай Боже не старались ставити свої немічні недосконалі людські плани понад Божу доброту. Дай Боже, щоб ми цей рік наповнили тільки добрими ділами, прославляючи Бога нашою вдячністю та стараючись, щоби все, що ми будемо діяти, було на правдиву користь наших ближніх. Оцього від щирого серця Вам, дорогі у Христі, бажаю у цьому 2011 році від народження Ісуса Христа.

 

Згідно з рішенням Синоду Єпископів нашої Церкви у 2009 році, нашу молитовну увагу в минулому році ми присвятили християнському покликанню з особливим наголосом на покликанні до богопосвяченого життя. Це намірення будемо продовжувати і цього року аж до Патріаршого Собору, який відбудеться на початку вересня. Надіємося до того часу ще глибше застановитися над змістом богопосвяченого життя та рівно ж надіємося, що наші монастирі, чини, згромадження, молитовні спільноти використають цей час, щоб глибше зрозуміти своє власне покликання та допомогти усім вірним нашої Церкви краще зрозуміти, яким важливим і благословенним для цілої Церкви є богопосвячене життя. Всечеснішим та преподобним душпастирям доручаємо до неділі, 4 вересня, включно, на сугубій ектенії у Божественній Літургії додавати такі прохання: «Ще молимося за монастирі, чини, згромадження, світські інститути і за їхнє ревне покликання».

Завтра, 2 січня, припадає неділя перед Різдвом, день, у який згідно із рішенням Синоду Єпископів, відзначуємо День емігранта. На Синоді Єпископів у вересні 2010 року еміграція та іміграція були головною темою нарад зібраних Владик. Цю тему ми хотіли опрацювати дуже широко, стараючись пізнати історію еміграції наших співвітчизників за останніх понад сто років, пригадати, що ми навчились із цього дуже особливого соціального явища, вивчити, які користі та які небезпеки еміграції, бо з одної сторони, в країнах тривалого поселення оформилися структури нашої Церкви: митрополії, єпархії, екзархати та центри нашої культури, а з другої сторони – не мале число наших людей відчужилися від рідної Церкви та народу. Головно ми застановлялися як найкраще послужити вихідцям з рідної землі, особливо тим, які знайшлися поза структурами нашої Церкви. Ми зробили низку важливих рішень, які вже почали сповняти і будемо це ще дальше і більше робити в майбутніх місяцях та роках.

Завтра у День емігранта будемо дуже особливо, молитовно згадувати Вас, дорогі брати і сестри, що знайшлися у чужих середовищах, далеко від рідної землі. Вітаємо вас усіх, не забуваємо за вас, і будемо старатися робити все можливе, щоби вам допомогти. Вас прохаємо, бути собою, не забувати свого походження, не покидати рідну Церкву, не відчужуватися від громади співвітчизників.

Хочу поділитись з вами ще одною звісткою. У 2013 році Церкви, яких початки сягають часів Хрещення Київської Русі, – колись це була одна Церква, а сьогодні вона поділена на чотири вітки, – будуть святкувати 1025-літній ювілей Хрещення – цієї епохальної події. Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства на своєму останньому засіданні вирішив, що Українська Греко-Католицька Церква, як одна із цих віток буде також святкувати цей ювілей. Щоби був він для вірних нашої Церкви справді духовним святом, хочемо до цього належно підготовитись упродовж найближчих трьох років. У цьому, 2011 році, хочемо присвятити особливу увагу значенню Божого Слова в житті нашого народу від початків аж по сьогодні. У 2012 році темою нашої уваги будуть Святі Тайни в житті християнина, а у 2013 році хочемо застановлятися над соціальним служінням Христової Церкви. Ці три аспекти церковного життя віддзеркалюють внутрішню природу Церкви, як це сказав у своїй першій енцикліці «Бог є любов» Святіший Отець Венедикт XVI. До цієї підготовки, як і до самого святкування, запрошуємо також членів нашої Церкви, які постійно чи тимчасово живуть поза межами України. Словом, це святкування повинно бути ділом цілої нашої Церкви. Про детальну програму приготування та святкувань будемо повідомляти вас своєчасно.

Дорогі у Христі, сьогодні починаємо Новий рік, як сказав нам сам Божественний Спаситель: рік сприятливий – це значить рік, в якому одержимо Божі благодаті і в якому будемо могти чинити багато добра. Радіймо у Господі, що дає нам такі можливості.

Благословення Господнє на вас!
+ЛЮБОМИР

Дано в Києві, при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
1 січня 2011 року Божого.

Джерело: http://stryi.ugcc.org.ua/