//

Нового главу Конгрегації доктрини віри призначать у квітні

Призначення наступника кардинала Вільяма Левади перенесено на квітень. Серед претендентів немає італійців. Потенційні фаворити на посаду: німецький кардинал Мюллер та французький кардинал Рікар.


Ватиканіст Андреа Торніеллі на сторінках порталу Vatican Insider розповідає про те, що наступного тижня має відбутись пленарна сесія Конгрегації доктрини віри. Всі очікували на те, що одразу по її завершенні буде оголошено ім’я наступника теперішнього префекта, кардинала Левади. Однак виглядає на те, що Папа Бенедикт XVI хоче ще добре подумати перед тим, як прийняти остаточне рішення щодо наступника.


Серед потенційних кандидатів звучить ім’я 64-річного німецького єпископа Герхарда Людвіга Мюллера, котрий вже є членом Конгрегації. Бенедикт XVI високо цінує його, як богослова, і несподівано викликав його до Риму, щоб обговорити його майбутнє покликання до Курії. Припускається, що якщо він і не очолить цю дикастерію, то буде призначений кардиналом Архіваріусом та бібліотекарем Святої Римської Церкви, замінивши на цій посаді Раффаеле Фаріна, і на наступній Консисторії буде піднесений до кардинальської гідності


Ще одним потенційним кандидатом є 67-річний французький кардинал Жан-П’єр Рікар, котрий також є членом Конгрегації доктрини віри.


Окрім цих двох претендентів, Папа також розглядає можливість призначення англомовного префекта. Серед таких кандидатів ватиканіст Торніеллі називає секретаря Конгрегації Богослужінь і дисципліни Таїнств, американського Архиєпископа Джозефа Августина Ді Нойя. Цей 68-річний домініканець був заступником секретаря Конгрегації доктрини віри  у 2002-2009 роках, і впродовж трьох років одним із найближчих співпрацівників тоді ще кардинала Ратцінгера.


На завершення ватиканський журналіст зазначає, що призначення нового «охоронця ортодоксії» Папа, котрий очолював цю Конгрегацію впродовж 20 років, здійснює особисто. Призначення наступника кардинала Левади є дуже делікатною та вирішальною справою, тому Бенедикт XVI не хоче поспішати.