//

Новини Стрийської єпархії УГКЦ

Преосвященний Владика Тарас Сеньків закликав вірних Стрийської єпархії молитися за новообраного Главу Церкви

 

Преосвященний Владика Тарас Сеньків нагадав вірним Стрийської єпархії про другу річницю єпископських свячень Блаженнішого Святослава Шевчука. 7 квітня 2009 року, Блаженніший Святослав, тоді ще ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, отримав Архиєрейські свячення. Цього року, знову на свято Благовіщення, але вже за григоріанським календарем, Апостольського Адміністратора єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина) проголошено Верховним Архиєпископом Української Греко-Католицької Церкви.

 

Звертаючись до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці м. Стрия 7 квітня 2011 року, Владика Тарас зауважив, яким особливим у житті Блаженнішого Святослава став цей Богородичний празник: «Це свято має з нами таїнственний, незбагненний зв’язок. Сповіщає весну для нашої Церкви. Подивляємо разом з Пречистою, яка є у тому взірцем, покору наймолодшого єпископа, що відважився взяти на свої рамена хрест терпінь, страждань, відповідальності за долю цілої Церкви і кожного з нас. Наша Церква нині має особливі підстави, щоб разом з Пречистою Дівою Марією співати: „Величає душа моя Господа!”».

 

«Два тижні тому наші серця сповнювалися великою радістю, бо новим Главою Української Греко-Католицької Церкви став наш земляк, той, кого зродив цей край, син Стрия. Теперішнє служіння Блаженнішого Святослава має одну назву, яка об’єднує всіх нас – „Літургія” – спільне діло цілого народу. Думаю, що насамперед ті громадяни, серед яких він зростав, чиєю молитвою живився, мають до цього велике відношення. Складаючи сьогодні нашу молитву за архипастирське служіння Блаженнішого Святослава, зичимо йому всіх ласк і благ», – підкреслив Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії.

 

Владика Тарас закликав духовенство та вірних кожного разу після Святої Літургії спільно молитися за Блаженнішого Святослава: «Царю Небесний...», «Отче наш...», «Богородице Діво...», «Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові...». Таким чином це буде спільна відповідальність за долю Церкви, якої Блаженніший Святослав став провідником. Також цього дня було видане офіційне звернення Апостольського Адміністратора до духовенства, чернецтва та мирян Стрийської єпархії із закликом до молитви за новообраного Главу Української Греко-Католицької Церкви.



Відбувся єпархіальний собор Стрийської єпархії

 

5 квітня 2011 року, в реколекційному будинку Святоуспенської Унівської Лаври Отців Студитів відбувся Єпархіальний Собор Стрийської єпархії УГКЦ на тему: «Богопосвячене життя у світлі душпастирських потреб сьогодення». Собор мав на меті обговорити виклики, які постають сьогодні перед богопосвяченими особами у свідченні Христа світові. Напрацювання собору будуть подані як пропозиції на V сесію Патріаршого собору «Про Богопосвячене життя в УГКЦ», яка проходитиме з 31 серпня по 1 вересня цього року в Бразилії.

 

Програма дня складалася з богослужінь, доповідей та праць у групах. Після відкриття собору та молитви І Часу, вступне слово мав Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії. Кир Тарас, зокрема, зазначив: «Ми зібралися тут, щоб дати відповідь: в який спосіб маємо свідчити, щоб відкрити правду? Що повинні зробити, щоб люди прагнули правдивого Христа? Ми стоїмо перед запитанням: як маємо в цьому світі свідчити Євангеліє? Це питання, найперше, до богопосвячених осіб. Саме вони повинні зробити своє життя "лабораторією духовності", стати плодом Боголюдського діалогу».

 

Відтак присутні заслухали доповідь на тему: «Директиви про відносини між єпископами та Чинами у Церкві на основі першої частини документу Mutuae Relationes», яку представив ієрм. Йона Максим зі Святоуспенської Унівської Лаври. З доповіддю «Плекання покликання та формація богопосвячених осіб» виступив о. Йосафат Бойко, настоятель монастиря Воплоченого Слова м. Івано-Франківськ. Третю доповідь: «Пробудження покликань в діалозі: монастир–єпархія» мав о. Василь Іванів, Чину Найсвятішого Ізбавителя (оо.редемптористи). Вслід за цим, с. Миколая Турянська (Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії) виступила з темою: «Суть богопосвяченого життя. Освячення і служіння».

 

Після доповідей, учасники собору працювали над окремими темами в групах і після підсумкового засідання прийняли резолюції, на основі яких будуть складені пропозиції для представлення на згаданому вище Патріаршому соборі:


1. До викладів з пасторального богослов’я в семінаріях додати короткий курс генези монастирів, чинів і згромаджень, їх історію та харизми.
2. Через засоби масової інформації сприяти формуванню здорової суспільної думки про суть монашого подвигу.
3. Розпрацювати «формат» спільних зустрічей представників монаших спільнот.
4. Запропонувати урочисто святкувати Празник Стрітення, св. Антонія чи св. Теодора як спільне свято українського монашества.
5. Сприяти реалізації рішень попереднього собору Стрийської єпархії, які стосуються питання монашества.
6. Собор вказує на особу о. Омеляна Ковча як взірець співпраці світського духовенства і монашества.
7. Заохочувати участь богопосвячених осіб у проведенні літніх оздоровчих таборів для молоді в ролі керівників груп.
8. Сприяти видавничій діяльності монастирів.
9. Долучитися до участі у розпрацюванні літургійної молитви, молитовного правила для мирян.
10. Розвивати місійну діяльність.
11. Створити курс біблійного навчання (євангелізації) при монастирях.


Участь в Єпархіальному соборі взяло 39 осіб, серед яких священнослужителі Стрийської єпархії, монашество, семінаристи і миряни.


 

У Стрию пройшла Хресна дорога вулицями міста

 

У неділю, 10 квітня 2011 року, Преосвященний Владика Тарас Сеньків очолив похід Хресної дороги вулицями Стрия, престольного міста Стрийської єпархії. В часі молитовного ходу, який тривав близько трьох годин, духовенство та вірні мали можливість застановитися над терпіннями Спасителя, пережитими задля відкуплення всього людства.


Похід розпочався о 16.00 год. з Катедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці, де була прочитана вступна молитва та розважання над першою стацією Хресної дороги. Відтак, для читання наступних розважань, робилися зупинки: біля фігури Божої Матері перед подвір'ям Катедри, у костелі Різдва Пресвятої Богородиці, на подвір’ї меморіального комплексу «Борцям за волю України», в літургійній каплиці Святого апостола Якова, брата Господнього, біля хреста на роздоріжжі вулиць Т. Шевченка та Б. Хмельницького, у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, а відтак усі знову повернулися до Катедрального храму, де було прочитане розважання останньої стації та молитва на закінчення хресної дороги.


Відтак, Владика Тарас Сеньків звернувся до присутніх зі словом про значення життя, страждань і смерті нашого Спасителя. «І в Особі Христа, і в Його хресній дорозі, смерті та розп’ятті на хресті спочиває велика таємниця Божого задуму об’явлення любові до людини. Можемо лишень у покорі схилити свої голови і коліна та подякувати Господу, що Він нас на цій хресній дорозі ніс, прощав, милував і спасав. А також просити, аби ця ласка, котру так щедро вилляв нам своєю кров’ю, потом, своїм життям і смертю, для нас була недаремною», – зазначив Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії.


 

Свята місія в Катедральному храмі Стрийської єпархії

 

З 3 по 10 квітня 2011 року, в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия відбувалась Свята Місія. Її гаслом не випадково стали слова з Євангелії від Матея: «Покайтеся, бо наблизилося Небесне Царство» (Мт. 3, 3), адже у часі Великого посту тема Покаяння є актуальною. Організаторами Місії, з благословення і за запрошенням Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, стали отці Чину Святого Василія Великого: о. Теодозій Янків з Крехівського монастиря та отці з монастиря св. Онуфрія м. Львова – о. Корнилій Яремак та о. Севастіян Плачко. У часі проведення Місії, в храмі знаходились мощі святого Івана Хрестителя.

 

Тричі на день у храмі служилась Божественна Літургія, відбувались місійні науки та молитовні зустрічі біля мощей Христового Предтечі. Головною темою, над якою всі роздумували протягом тижня, стала тема Хрещення.

 

У перші дні Місії відбувалися зустрічі зі школярами, від другого по восьмий класи. З дітьми отці-місіонери роздумували про Хрещення як спосіб спасіння душі та прощення гріхів, а в середу, у день родини, про Хрещення – зодягнення в Христа.

 

Надзвичайно цікавими та захопливими виявилися зустрічі з молоддю, які проводив отець Севастіян. На цих зустрічах піднімалась тема подружжя та підготовка до нього. Також кожен, хто бажав поділитися своїми проблемами і переживаннями, міг поговорити зі священиком приватно. У п’ятницю відбувались науки про Хрещення як основу будування Церкви, а також молитви над хворими та Хресна дорога.

 

Субота була днем для представників влади, науки, освіти і медицини, піднімались питання державотворення. Цього ж дня відбулася молитовна зустріч біля мощей Івана Хрестителя і благословення малих дітей. Для отримання повного відпусту необхідно було вислухати хоча б три науки, приступити до Святих Тайн Покаяння та Євхаристії.

 

У неділю, в останній день Місії, всі взяли участь у Божественній Літургії та був проведений обряд віднови обітниць Святого Хрещення. На завершення присутні отримали апостольське благословення. Владика Тарас Сеньків цього дня подякував місіонерам за їх працю, побажавши сили Святого Духа для долання перешкод у зміні людських сердець, а також, щоб вони і надалі були добрим знаряддям у Божих руках та мали з цього радість, як і Бог – з їхнього служіння.

Підготувала Ольга Ониськів,
парафіянка катедрального храму
Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия


 

Прес-служба Стрийської єпархії