//

Новий пам’ятник Івану Павлу ІІ викликав обурення серед римлян

Вчора у Римі біля вокзалу Терміні було відкрито пам’ятник  Івану Павлу ІІ. Ця подія викликала поділ серед мешканців міста. Частина римлян вважає, що ця 5-метрова статуя не нагадує Івана Павла ІІ.


Найважливішим елементом величезного пам’ятника, автором якого є римський скульптор Олів’єро Райнальді, є циліндр, який символізує папський плащ, через який можна пройти, як крізь двері, щоб заховатися всередині. Автори пам’ятника переконують, що це є жестом відкритості, привітання і сердечного прийняття. Митець, який створив цей пам’ятник отримав натхнення від відомого знімку, на якому зловлений момент, коли папа жартівливо прикрив полою свого плаща хлопчика, що сидів на сходах у ватиканському Залі Павла VI. Корпус пам’ятника увінчує голова.


Одразу після церемонії відкриття, яка відбулася з нагоди 91-ої річниці з дня народження Кароля Войтили, у італійських медіа почалася дискусія на цю тему. Вже під час відкриття контроверсійна статуя не припала до смаку деяким римлянам, а також представникам духовенства. Видання "Corriere della Sera" інформує, що багато людей вважають, що постать абсолютно не нагадує Івана Павла ІІ. Але існують і більш злісні відгуки, на кшталт: «розірвана будка сторожа», «гидота» чи «сором перед туристами». Дехто вважає, що пам’ятник може стати місцем притулку для бездомних. А деякі особи вимагають його знесення.


У опитуванні, яке одразу провело інтернет-видання "Il Messaggero", 87% осіб признались, що їм пам’ятник не подобається. В той же час 8,5% висловили протилежну думку.


За матеріалами fronda.pl та Corriere della Sera