//

Нові докази автентичності Туринської плащаниці

Іспанська дослідниця представила нові аргументи на користь автентичності Плащаниці, яка зберігається в Катедральному соборі Турина.

 

Зокрема, тканина, в яку після розп'яття, за переказами, був загорнутий Ісус Христос, містить пилок двотисячолітньої давності, що свідчить про давній обряд поховання на Близькому Сході, – розповіла на прес-конференції у Валенсії дослідниця Марція Бой. Отже, це не середньовічна підробка, а справжня Плащаниця.

 

Втім, аргументи, що пролунали у Валенсії, не нові. Ще у 1970-тих роках швейцарський вчений Макс Фрей звернув увагу на стародавній пилок декількох десятків рослин, виявлений на тканині плащаниці.

 

Проте археолог Дональд П. Райан (Такома, штат Вашингтон) у своїй книзі «Загадки Біблії» ставить риторичне запитання: «Навіть якщо можливо довести, що Плащаниця походить з Близького Сходу і датована I століттям від Р.Х., як можна довести, що вона належала Ісусові?»

 

Слід зазначити, що радіовуглецевий аналіз, проведений 1988 р. у трьох незалежних лабораторіях: в Оксфорді, Женеві та Туксоні, вказав на 1260–1390 рр. Але захисники автентичності Плащаниці стверджують, що тканина могла бути забруднена під час пожежі 1532 р., або в результаті росту мікроорганізмів на її поверхні.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru

 

Додаткові матеріали