//

Нова євангелізація розпочинається з Римa

Перша міжнародна зустріч Святішого Отця Бенедикта ХVI з новими євангелізаторами під гаслом «Нові євангелізатори для нової євангелізації. Слово Боже зростає і поширюється», організована Папською Радою сприяння новій євангелізації,  яка відбулась у Ватикані 15-16 жовтня цього року, залишила в душах всіх учасників незабутні враження, зокрема, особливою вона була для двадцяти трьох учасників українського осередку школи євангелізації св. Апостола Андрія, які мали нагоду взяти участь у цій історичній події. Наша делегація складалася з шести греко-католицьких священиків і сімнадцяти мирян, більшість з яких - учасники Школи св. Апостола Андрія з Португалії. Атмосфера радощів, очікування чогось гарного, світлого у житті Церкви панувала на цій  зустрічі, організованій з ініціативи самого Святішого Отця.

 

Про важливість зустрічі свідчила також присутність на ній 33 єпископів і кардиналів, представників Єпископських Конференцій, а також 115 представників різних Церковних рухів та організацій вже задіяних у справі нової євангелізації.

 

Звичайно, для нас було найприємніше бачити серед єпископів українських Владик, Блаженнішого Святослава Шевчука, Главу нашої Церкви і Владику Тараса Сеньківа, Голову Патріяршої комісії євангелізації.

 
             

 

Зустріли ми там також Генерального Секретаря Синоди Єпископів Владику Миколу Етеровича, бувшого Папського Нунція в Україні і мали нагоду з ним коротко поспілкуватись.

 

Зустріч розпочалася в суботу 15 жовтня о 16 годині в залі Павла VI. У ній брали участь 8500 учасників. Зал загальних аудієнцій був переповнений, забракло сидячих місць, так що дехто стояв. Після свідчень і доповідей монахині Вероніки Берцози, письменника Паоло Мессорі, вченого астронома Марко Берсанеллі і Владики Фабіо Мутіса з Колумбії  всесвітньовідомий тенор Андреа Бочеллі виконав  відомі релігійні твори.

 

 

Доповідачі пригадали, що нова євангелізація - це не  проповідь якогось нового Євангелія.  Її новизна полягає не у змісті, а у новій християнській ревності, у методах і способах вираження, зрозумілих для сучасної людини, а також у тому, що основою нашої віри є не лише доктрина, а, насамперед, особа Господа нашого Ісуса Христа, розп’ятого і воскреслого. Але, звичайно, всі учасники найбільше очікували появи і батьківського слова Святішого Отця і зустріли його дуже тепло і радісно.


Його пастирське слово стало дуже важливим заохоченням і підтримкою для всіх, хто працює у ділянці нової євангелізації, адже відомо, що всяка новизна у Церкві, навіть якщо вона є доброю, сприймається не завжди однозначно. Тому слово Святішого Отця було незаперечним авторитетом і дороговказом. У своїй проповіді, з метою дати новий поштовх місії Церкви, щоб вивести людей з пустелі, в якій вони часто знаходяться, до життя з Христом, який дарує нам життя в повноті, Святіший Отець проголосив наступний рік Роком Віри. Він розпочнеться 11 жовтня 2012 року у 50-ту річницю початку ІІ Ватиканського Собору.

           

 

Особливо запам’ятались слова Святішого Отця, сповнені підтримки і батьківської турботи за нових євангелізаторів: «Дорогі брати і сестри, ви є між протагоністами нової євангелізації, яку Церква розпочала і продовжує, зустрічаючи при цьому різні труднощі, але з ентузіазмом перших християн. На закінчення хочу сказати словами Апостола Павла: дякую Богові за всіх вас, і запеняю, що маю вас у своїх молитвах, пам’ятаючи про ваші зусилля для поширення віри, вашу милосердну любов і вашу постійну надію на Господа нашого Ісуса Христа».

 

Дуже позитивною особливістю зустрічі було те, що її учасники, представники різних шкіл нової євангелізації та Церковних рухів, розійшлися по різних храмах Риму на нічні чування, де молились за Боже благословення у справі нової євангелізації світу. Це було прекрасним свідченням того, звідки євангелізатори черпають свої сили і духовний запал для проповіді і поширення Христового Євангелія.

 

Наступного дня, у неділю, 16 жовтня, 0 9:30 у Базиліці св. Петра Святіший Отець з єпископами, кардиналами і священиками (серед яких брали участь також наш Блаженніший Святослав і Преосвященніший Владика Тарас Сеньків) відслужили Божественну Літургію за нових євангелізаторів, випрошуючи Святого Духа для нового пробудження Церкви, особливо в країнах з давньою християнською традицією, де комуністична система чи секуляризоване суспільство мали великий негативний вплив також і на життя християн.

 

 


Але найкрасномовнішим свідченням того, що вищеописана Перша міжнародна зустріч Святішого Отця з новими євангелізаторами не була якимось поодиноким актом Святішого Престолу, а початком серйозної і цілеспрямованої праці у ділянці нової євангелізації, є факт, що у жовтні наступного року у Римі заплановано скликання синоду єпископів Католицької Церкви, на якому будуть обговорюватися питання нової євангелізації у цілій вселенській Церкві, включаючи також і Східні Церкви «свого права».

 

Нехай Господь щедро благословить і додасть мудрості і сили всій Церкві, а особливо євангелізаторам, священикам, катехитам, якнайкраще виконати Божу волю, сповіщену Церкві Святим Духом через Святішого Отця та Єпископів.

 

Детальнішу інформацію про зустріч можна отримати на сайті Школи євангелізації Святого Апостола Андрія: http://apostolosandrea.at.ua/
  

22.10. 2011 р. 

ієрм. Теодор Пилявський, ЧСВВ