//

Нова редакція Закону про свободу совісті пропонує новий порядок реєстрації та припинення релігійних організацій

КИЇВ – Нова редакція Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», підготовлена Держкомнацрелігій, пропонує комплекс новацій у сфері забезпечення права на свободу віросповідання, реєстрації релігійних організацій та державно-церковних відносин.

 

Повний текст законопроекту опубліковано на сайті Інституту релігійної свободи.

 

Найбільших змін у проекті нової редакції Закону зазнав порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи, а також розширився перелік підстав для припинення їх діяльності у судовому порядку. Це пов’язано із поширенням на релігійні організації вимог, встановлених для інших юридичних осіб Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

 

Даний законопроект вперше був представлений громадськості під час засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Зазначений текст є останньою версією, яку Держкомнацрелігій підготував у листопаді 2010 року відповідно до доручення Президента України. За основу був взятий текст, який у 2006 році розробила Робоча група при Міністерстві юстиції України.

 

Нагадаємо, що 9 грудня минулого року Глава держави підписав Указ про ліквідацію Держкомнацрелігій.

 

Після цього Президент В.Янукович 12 січня доручив реорганізованому Міністерству культури України та Міністерству юстиції України спільно доопрацювати та до 1 лютого подати Уряду нову редакцію Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» для наступного внесення на розгляд Верховної Ради України.

 

З огляду на надто короткий термін, відведений для доопрацювання проекту, можна припустити, що нові виконавці президентського доручення візьмуть за основу законопроект, підготовлений Держкомнацрелігій.

 

При цьому не можна виключати подальших змін у тексті проекту, зокрема у частині реєстрації релігійних організацій та функціонування державного органу у справах релігій. Такі правки можуть з’явитись у зв’язку з ліквідацією Держкомнацрелігій та передачею функцій з реєстрації релігійних організацій до новоутвореної Державної реєстраційної служби України.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua