//

Нова критика "меморандуму богословів"

У Німеччині зростає занепокоєння щодо так званого "меморандуму богословів", в якому вимагають скасувати целібат і приймати жінок у священики. Цього разу під час дебатів висловився архиєпископ Роберт Цоліч, який у коментарі для німецької газети Die Welt визнає, що Церква сьогодні потребує рішучих реформ, але вони не можуть полягати в "пристосовуванні до сучасності".

 

Архиєпископ називає дві причини нинішньої кризи в Церкві: "По-перше, люди стають менше готові будувати своє власне життя відповідно до конкретних релігійних переконань". По-друге, каже архиєпископ Цоліч, вчителі віри втратили "здатність говорити тією мовою, до якої би дослухалися сучасні молоді люди". Реформу Церкви не можна сприймати "як автомайстерню, де покрутили гвинтиками в декількох місцях, щоб отримати кращу Церкву". За його словами, найбільшим викликом для німецьких єпископів сьогодні є "підтримувати спрагу за Богом в суспільстві". На прикладі вимоги скасування целібату видно, що сьогодні потрібне прагнення до Бога і зрозуміння Його покликань.

 

У тому ж дусі висловився минулого тижня кардинал Вальтер Каспер, який сказав, що в сучасному суспільстві є "криза Бога".

 

Католицька щоденна газета Die Tagespost назвала меморандум німецьких богословів маніпуляцією, показуючи, що лише 104 з тих, які підписалися, працюють в німецьких університетах. Більшість з них - це вчені на пенсії. Найбільшою маніпуляцією, на думку газети, є той факт, що серед підписантів, нібито професорів богослів’я, є працівники університету нижчого рівня, вчені інших ділянок науки, таких як релігієзнавтво чи навіть медіазнавство.

 

За матеріалами Radio Watykańskie