//

Нова конституція Єгипту викликає побоювання не тільки у християн

Єгипетське зібрання, в якому домінують ісламісти, прийняло нову конституцію, яка базується на законах шаріату.

 

Основний закон також передбачає, що іслам є державною релігією, а правила шаріату – джерелом усіх законодавчих дій в Єгипті. Конституцію ще не підписав президент Мохаммед Мурсі, який має призначити референдум у цій справі.

 

Прийняття конституції в такому вигляді викликає серйозну стурбованість Церкви, а також поміркованих ісламських громад. В Єгипті прийшли до влади радикальні мусульманські громади.


"Цю програму від початку підтримує Мусульманське Братство", – каже єгипетський ісламолог о. Самір Халіл Самір, SJ. "Її підтримують фінансово, а також збройно багаті арабські країни, такі як Катар і Саудівська Аравія. Проект конституції є неприйнятним не тільки для християн і представників інших меншин, але й для великої групи мусульман, які хочуть зробити різницю між релігійним та суспільним життям. Закони шаріату були створені на рубежі ІХ і Х століття на основі деяких сур Корану. Однак так є не завжди. Наприклад,  відступника – говорить закон шаріату – треба вбити, тобто якщо мусульманин залишає свою релігію задля іншої або стверджує, що він атеїст, його мають вбити. У Корані немає, однак, жодної сури на цю тему. Таким чином, багато мусульман відкидають шаріат, бо він стосується середньовічних законів і не відповідає сучасній ісламській культурі», – говорить єгипетський єзуїт.


Проти прийняття конституції в її нинішньому вигляді в Єгипті тривають протести. Головна маніфестація відбувається в Каїрі на площі Тахрір, що є символом "арабської весни". Разом з опозицією протестують єгипетські копти. Їхній глава Патріарх Теодор І наголошує на потребі спільних дій щодо відновлення національної єдності. Він також закликає, щоб усі ініціативи проводили мирно і уникали насильства.


За матеріалами: Radio Watykańskie