//

Німецький письменник вважає, що дискримінація християн є характерною для європейських політиків

Християни в Європі піддаються дискримінації відкрито, незважаючи на постійну проповідь ідей толерантності та свободи віросповідання, вважає німецький письменник і журналіст Штефан Меечен (Stefan Meetschen), слова якого публікує Die Tagespost.

 

Цей парадокс, на його думку, можна проілюструвати терміном "текст-картинка-ножиці", який був введений німецьким дослідником ЗМІ Бернаром Вембером і означає суперечливу невідповідність інформації між показаним зображенням і усним текстом в новинних програмах, документальних і науково-популярних фільмах.

 

Цим терміном можна описати ситуацію з норвезьким терористом Брейвіком,  якого показали на телеекрані в масонському одязі і якого охарактеризували при цьому "християнським фундаменталістом", при тому, що його висловлювання не мають нічого спільного з християнським вченням. Цей термін народжує неусвідомлене відчуття "небезпеки", "антигромадськості" Християнства, вважає Меечен. Це є одним з прикладів дискримінації миролюбної християнської спільноти в багатьох державах-членах ЄС.

 

Штефан Меечен стверджує, що нетерпимість та дискримінація щодо християн, т. зв. "Християнофобія", в даний час є характерною рисою європейських політиків та еліти. Переслідування християн носить масовий характер, наприклад, коли мова йде про "некоректну" точку зору християнина на легалізацію аборту чи "одностатеві шлюби". Незважаючи на численні офіційні заяви про терпимість і пропаганду свободи віросповідання, дискримінація християн рідко висвітлюється в ЗМІ, пише журналіст.

 

Відомі численні конфлікти між європейським правом і культурними традиціями окремих держав, які "пахнуть християнофобією". Прикладом є справа про присутність Розп'яття в італійських школах, яку спочатку було вирішено на користь противників Розп'яття. І не випадково, на думку Меечена, саме в цій суперечці було виявлено, що в Лісабонському договорі нема ніяких посилань на Християнство. Навпаки, в ньому панує "дух нової, агресивної громадянської релігії, форма секуляризму, що вимагає поклоніння, яка визначає думки, слова і дії багатьох європейських політиків", стверджує журналіст.

 

Образ Християнства, який створюють в європейській громадській думці, з його акцентами на деякі складні моменти церковної історії, переслідування євреїв, сексуальні зловживання священиків, нерідко змушує християнських інтелектуалів відчувати почуття сорому за віру, стверджує викладач конституційного права європейського коледжу в Брюгге Йозеф Вейлер (Joseph HH Weiler ). Багато хто з них воліє тепер не афішувати свою віру, залишити її частиною свого особистого життя. При цьому дискримінація відносно представників інших національних / релігійних спільнот є злочином і має відповідні визначення (наприклад, антисемітизм).

 

За матеріалами: Седмица.RU