//

Німецькі ЗМІ коментують другий день візиту Папи

Німецькі ЗМІ, а також безпосередні учасники зустрічі з Бенедиктом XVI, позитивно оцінили перші два дні його паломництва до Німеччини. У центрі уваги опинилася сьогоднішня зустріч Папи з представниками протестантизму в Ерфурті. Голова Євангельської Церкви в Німеччині Ніколаус Шнайдер зізнався, що він дуже задоволений зустріччю з Папою. Вона, на його думку, була "дуже серйозною, глибокою й братською". Протестанти і католики довіряють один одному. Але, як додав пастор Шнайдер, треба відновити перспективи екуменічного діалогу. Важкі богословські питання, які справді існують, не повинні блокувати практичних пастирських рішень. "Реальна ситуація і потреба людей у душпастирстві – говорив він, – має управляти і визначити богослов'я, а не навпаки. Наші богословські невідповідності не можуть ускладнювати людям життя. Я говорю це не тільки щодо католиків, але й щодо нас, євангелистів".

 

До того ж президент Папської Ради зі сприяння християнській єдності, кардинал Курт Кох сказав, що ефектних жестів в основному очікують політики та засоби масової інформації. Для віруючих, однак, найбільш важливим є спільний пошук істини. "Найважливіше – наголосив кардинал, – це сам факт, що Святіший Отець прибув до Ерфурта на зустріч з представниками Ради Євангельських Церков, а також спільна молитва. Я думаю, що молитва є найбільш важливою тут, тому що вона є душею екуменічного діалогу".

 

Питання екуменічного діалогу німецькі ЗМІ оцінили дуже жорстко. У перших коментарях після очікуваної зустрічі великі газети пишуть про несправджені надії на конкретний прогрес в екуменічному діалозі.

 

Вони позитивно оцінюють вчорашній виступ Бенедикта XVI в Бундестазі.


Газета "Süddeutsche Zeitung", критикує лівих депутатів, які бойкотували виступ Папи. "Нейтральність не означає відсутність поваги», – пише газета. Папа "заслуговує уваги, бо виголосив велику і людську, імпозантну юридично-філософську промову, яка була складна в деталях, але мала зрозуміле послання. Це була фундаментальна промова, але не фундаменталістська", пише коментатор "Süddeutsche Zeitung".

 

Газета "Die Welt" пише, що Бенедикт XVI не дав втягнути себе в пастку нинішніх політичних суперечок. Він справився з викликом і зосередився "на фундаментах політики і вільного суспільства, ставлячи право в центрі уваги". "Він перехитрив своїх критиків, виголосивши основну політичну промову, йдучи, однак, за чимось іншим, ніж утороване розуміння політики. Він здивував як супротивників, так і прихильників", – пише газета "Die Welt".

 

Були, однак, критичні коментарі. Коментатор німецького радіо ARD сказав, що промова Папи "була слабкою, оскільки вона взагалі не стосується таких проблем, як священики-педофіли, гомосексуалізм та права жінок в Церкві".

 

За матеріалами: Radio Watykańskie