//

Німецьке духовенство і миряни критикують меморандум теологів

У Німеччині зростає кількість негативних відгуків щодо так званого меморандуму теологів, який опублікували минулого тижня. Третина німецьких професорів богослів'я вимагає рішучих реформ в Церкві, в тому числі скасувати целібат і допускати жінок до священичих свячень. Цей меморандум розкритикували німецькі єпископи і кардинал Вальтер Каспер.
 

 

Колишній президент Папської Ради сприяння християнській єдності, пише у щоденному виданні "Frankfurter Allgemeine Zeitung", що церква в Німеччині дійсно потребує сміливих реформ. Але вони не можуть йти в тому напрямку, в якому запропонували богослови у своєму меморандумі. "Я дивуюся, чому богослови не помітили кризи Бога?", - пише кардинал Каспер, додаючи, що німецькі богослови просто його розчарували, не бачачи, що сучасний світ і Церква в Німеччині насамперед потребують оновлення віри. Замість того "меморандум розглядає питання, які давно вже обговорювали до безконечності", пише кардинал Каспер, який не розуміє, "чому німецькі богослови не помітили, що Церкви, які прийняли рішення висвячувати жінок і благословляти одностатеві пари, впали у глибоку кризу".
 

 

Аналогічно відреагували кардинали Йоахим Майснер і Рейнхард Маркс та інші німецькі єпископи. У відповідь на меморандум богословів був опублікований "антимеморандум" під назвою "Petition pro Ecclesia". Під ним підписалися понад 250 священиків і мирян, які цим запевнили, що вони на боці єпископів і в спілкуванні з Папою Римським Бенедиктом XVI. Автори антимеморандуму закликали єпископів, щоб подбали про факультети теології, які б навчали "згідно з вченням Церкви" та щоб "поклали край літургійним експериментам" в німецьких єпархіях.

 

За матеріалами: wiara.pl