//

Німеччина підбиває підсумки візиту Папи Бенедикта XVI

 

І представники церковної єрархії, і політики папський візит оцінюють позитивно. Однак, не бракує і критичних голосів, або навіть ворожих. Як зазначає богослов і перекладач польської літератури Вінфрід Ліпсхер, особливо прикро чути такі висловлювання у католицьких колах.

 


Папа Бенедикт XVI на урочистій церемонії для представників католицького суспільного життя (наприклад, активістів Карітасу) в концертній залі у Фрайбурзі, дякуючи всім співробітникам благодійних служб і волонтерам за їх роботу, назвав їх свідками віри, чия щоденна робота не з легких. У зв'язку із занепадом релігійних практик, виникає питання, чи Церква не повинна змінитися і більше адаптуватися до вимог сучасності, – запитав Святіший Отець. – Якщо це так, що або хто має змінитися? І відповів словами Матері Терези: Ти і я! Оскільки йдеться про живу людину, яка послана до людей, тому ми самі повинні змінитися.

 


Це послання Святішого Отця вплетене в усі його промови, де завжди йшлося про Ісуса Христа, свідчення, довіру й любов до ближнього. Бенедикт XVI не тішить себе надією, що Церква в Німеччині в майбутньому відіграватиме велику суспільну роль, навпаки, в аеропорту перед від'їздом до Риму, Папа сказав: «Це будуть невеликі релігійні громади ...» Але в той же час закликав Церкву в Німеччині йти дорогою віри.

 


Тепер можна запитати, чи ця Церква хоче йти цим шляхом, тим більше, що тією Церквою є і критики, ті, хто говорять про себе: «Ми – Церква», вимагаючи різних поступок в питаннях моралі та екуменізму. Незабаром після прощальної промови Папи ця група виступила з заявою, в якій говориться, що Папа не скористався можливістю зробити конкретних кроків. Вони називають Святішого Отця «черствим і непримиренним консерватором», від якого вони вже нічого не очікують. Таким чином, група під назвою «Ми – Церква», куди, як відомо, належать відомі богослови і політики, обіцяє «непокору до Риму» і каже: «Парафії мають оголосити, що вони вважають 500-річне розділення Церкви завершеним». Вони планують почати спілкування з Євангельською Церквою.

 


Уже вчора ввечері у телевізійних програмах також з'явилася різкі коментарі. Головний коментатор каналу ZDF назвав Папу «індійським вождем», а ведуча каналу ARD сказала в образливій формі, що Папа Римський образив і дав ляпаса як протестантам, так і католикам. Від цього моменту, на їхню думку, християни в Німеччині повинні взяти штурвал Церкви в свої руки.

 


І католики, і протестанти в Німеччині страждають на «німецькість екуменізму», вважаючи, що вони мають право на виняткові поступки. А чи те, чого вони вимагають, сподобається і буде добрим для християн, скажімо, у Африці чи Південній Америці, того абсолютно не враховують.

 


За матеріалами deon.pl