//

Нігерія: Боко Харам оголошує війну християнам

Ісламська секта Боко Харам поставила християнам ультиматум, за яким вони повинні залишити північну Нігерію, в якій переважають мусульмани, у триденний строк, повідомляє Радіо Ватикану.


Таку заяву від імені екстремістів зробив Абул Куака, який неодноразово виступав у якості прес-секретаря цього угруповання. Він також закликав мусульман, що живуть у Південній Нігерії, повернутися на Північ, оскільки нібито існує загроза з боку християн.


Від 31 грудня на півночі країни діє надзвичайний стан, який запровадив президент Нігерії. Африканські таліби з Боко Харам звинувачують армію у вбивстві мирних мусульман, які начебто трапляються у районі, де діє надзвичайний стан.


"У Нігерії доходить до релігійної війни. Жертвами завжди стають християн, на них нападають першими, і вони стають жертвами мусульман, а не навпаки", –  сказав представник Папського фонду "Допомога Церкві в потребі" Томаш Кончинський.


У 12 штатах Нігерії діє ісламське право шаріату. "На практиці це означає, що воно застосовується у кожному третьому нігерійському штаті, а губернатори там провадять чітку політику знищення християн. Ця політика реалізується щодня. Отже, не можна дати себе звести поширюваним думкам, що це етнічний чи майновий конфлікт. Північна, чи іншими словами ісламська Нігерія звершує місію зі знищення послідовників Христа, щоб остаточно вся країна підпорядковувалася ісламу", – зазначає представник благодійної організації. Він також зауважує, що вплив ісламу зупиняється на дуже цікавому кордоні у штаті Плато – у місті Джос (Jos). "Ці три літери є скороченою назвою міста, яка звучить: Jesus is our Savior, тобто Ісус є нашим Спасителем. Там іще у більшості випадків мешканцями є християни, і тому це точка практично постійної напруженості".


Католицька Церква у Нігерії звернулася до президента Гудлака Джонатана із закликом прийняти у боротьбі з терористами допомогу іноземних експертів (в основному – криміналістів та фахівців із  боротьби з організованим тероризмом). Щоправда, нігерійські спецслужби були мобілізовані для обмеження ісламських терористичних атак. Однак, Церква наголошує, що якщо виникне загроза громадянської війни, необхідно використовувати всі заходи для зниження нестабільності в Нігерії.

 

Варто також згадати, що у дельті річки Нігер триває страйк мешканців, які протестують проти  ліквідації субсидій на недороге паливо. До минулого року уряд скорочував ціни на нафту, щоб полегшити труднощі жителів нафтохімічної промисловості. Зараз у зв’язку з економічною кризою в Нігерії субсидія у розмірі вісім мільярдів доларів не була надана.