//

Незрозуміла нерішучість Європейського Союзу

Єпископальна Комісія Європейського Співтовариства (ЄКЄС) висловила великий жаль у зв’язку з тим, що міністри закордонних справ не прийняли спільної заяви 27 країн Європейського Союзу щодо релігійних переслідувань. У повідомленні, оприлюдненому 2 лютого в Брюсселі, стверджується, що "ця дипломатична нерішучість є незрозумілою, адже в жорстоких нападах проти християн та інших меншин гинуть невинні люди у всьому світі".

 

Підготовану вже раніше заяву не взяли до уваги у зв’язку з внутрішніми суперечками міністрів щодо специфічного ставлення до християн, котрі є жертвами релігійних переслідувань, - зазначається в документі ЄКЄС. Також було висловлене здивування з приводу цієї суперечки в ситуації, коли громадська думка в Європі завжди була свідома особливої ситуації християн на Близькому Сході, особливо після недавніх нападів на церкви в Іраку та Єгипті.

 

До того ж, Європейський Парламент (20 січня) та Рада Європи (27 січня) вже підготували план конкретних дій для захисту переслідуваних християн, прийнявши резолюцію, яка явно засуджує насильство щодо християн, про це йдеться в посланні єпископів ЄС. Вони зазначають, що нещодавні напади на християн вже не є поодинокими випадками, а також статистика та звіти останніх років доводять, що більшість насилля спрямоване проти релігійних послідовників Христа. Особливо серйозною була ситуація на Близькому Сході, в Іраку, де вже найближчими місяцями переслідування можуть призвести до зникнення християнських спільнот в цих місцях.

 

ЄКЄС наголошує, що позиція Європейського Союзу з основоположних прав людини та релігійної свободи була чітко висловлена в Європейському договорі та Хартії основних прав і підтверджена в багатьох інших документах. "Тому ми очікуємо, що ЄС буде вживати конкретних заходів, щоб перетворити загальні принципи в конструктивні політичні дії" – насамкінець зазначили єпископи Європейського Союзу.

 

31 січня міністри закордонних справ держав-членів Союзу, які зібралися в Брюсселі, мали прийняти заяву, що засуджує переслідування християн в усьому світі, а особливо на Близькому Сході. Була передбачена одноденна дискусія, проте текст, на якому мала базуватися дискусія, підготований верховним представником ЄС із зовнішньої політики, Кетрін Ештон, не був вичерпним. Її доповідь визнали занадто загальною, що не містить прямих посилань на насильство щодо християн.

 

За словами глави італійської дипломатії Франко Фраттіні, за те, щоб відкрито стати на захист християн, проголосували в 15 країнах. Проти виступили Люксембург, Португалія, Іспанія та Ірландія. У такій ситуації було ухвалено рішення обговорити цей документ пізніше. Декларація, без згадки про християн була б мало вірогідною - зазначив він. На його думку, "ця відмова є заслугою крайнього секуляризму, який псує репутацію Європи".

 

Проти такого рішення (тобто, оминути згадку про християн) виступила також Польща. "Якщо як Євросоюз ми маємо зайняти позицію, то не треба ходити навколо, говорити про всі релігії - сказав міністр Радослав Сікорський. - Щоб бути ефективними, ми маємо визнати це проблемою, а радикалам і урядам країн, де це відбувається, повідомити, що ми стежимо за цією справою і не забудемо про неї". Польський міністр закордонних справ запропонував також, щоб в дипломатії Євросоюзу створити департамент, що контролюватиме релігійну свободу.

 

У результаті обговорення 21-сторінкового документу, що був представлений на зустрічі, міністри закордонних справ обмінялися думками про свободу релігії та переконань і вирішили повернутися до цієї теми найближчим часом. Пані Ештон доручили підготувати відповідний документ « про стан християнських спільнот, які ризикують стати жертвами насилля і дискримінації в різних куточках світу".

 

Зовсім недавно ця інституція ЄС неодноразово висловлювався з цього приводу, як і Рада Союзу та Європейський Парламент (останнього разу в січні цього року), Кетрін Ештон, коли співчувала з приводу кривавих нападів та, зокрема, з останнім, що стався в Олександрії, а також президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу. У кінці січня цю справу взяла до уваги Парламентська асамблея Ради Європи.

 

Нерішучість щодо рішення міністрів закордонних справ гостро критикував Рокко Буттільоне - італійський католицький філософ, голова партії UDC і віце-голова Ради депутатів італійського парламенту. Він наголосив, що християнофобія є найбільш поширеною формою дискримінації і переслідувань у світі. Він також висловив "здивування" позицією міністрів закордонних справ, "які не змогли або не хотіли прийняти спільного документу". На його думку, так сталося тому, що „вони хочуть нейтралізувати саму проблему, уникаючи безпосереднього посилання на переслідування християн ”. „Тоді як правда відома всім, і Європейський Союз компрометує себе, показуючи таку сміливість. Тож надіймося, що цю серйозну помилку виправлять якнайскоріше ” – наголосив професор Буттільйоне.

 

За матеріалами info.wiara.pl