//

Незалежне розслідування: переслідування християн в Індії відбувається за підтримки державної влади

Новий звіт незалежних експертів про переслідування християн в південно-західному індійському штаті Карнатака доводить, що насильство було заздалегідь спланованою і підтриманою вищим керівництвом держави акцією. Суддя Майкл Салданга (Народний незалежний Трибунал) очолив розслідування цих випадків насильства. Він побував у більш ніж 400 місцях і зустрівся майже з 3000 свідками та потерпілими, окрім того ознайомився з даними судової експертизи і повідомленнями засобів масової інформації. Нагадаємо, що в останні місяці в Індії групи індуїстських екстремістів вчинили напади на церкви, школи і будинки християн і фізично скривдили сотні людей. У звіті говориться, що насильство відбулось під прикриттям уряду штату Карнатака, який сьогодні очолює Партія Бхаратія Джаната (Партія індійського народу). Головний міністр Карнатаки і міністр внутрішніх справ нібито засудив злочинців, у той час як сили збройної поліції, державної адміністрації та судової влади були використані супроти християн і громадських інститутів.

 

Релігійне насильство було спрямоване на максимальну віддачу і переслідування тривали протягом останніх трьох років. У доповіді також прозвучало звинувачення уряду у бездіяльності перед лицем «атмосфери анархії».

 

Світський Християнський Форум також провів нове розслідування терактів. Доповідь за підсумками цього процесу була офіційно представлена у Мумбаї 23 лютого в присутності архієпископа Бомбея кардинал Освальд Грасіаса, який є президентом Конференції єпископів Індії. Кардинал Грасіас також сказав, що доповідь судді Салданги необхідно приймати з повною серйозністю. «Щодо випадків насильства у штаті Карнатака, видається очевидним, що таке прикриття їх з боку державної влади не віщують нічого доброго для Індії, яка сподівається зайняти своє законне місце серед розвинених країн. Таким чином, суддя Майкл Салданга зробив велику послугу не тільки для меншин, а й для цілої країни», - зазначив кардинал.

 

Він піддав критиці офіційний звіт судді Сомашекхара, який був зроблений урядом правлячої партії в період після заворушень. Ця доповідь не служить своїй меті: виявити осіб та організації, відповідальні за напади на церкви і християн, заявив він. Звіт Салданги є більш ніж просто розглядом питання насильства щодо християн, зазначив він, тому що він піднімає національне питання про довіру до судової системи країни.

 

Джозеф Діас, генеральний секретар Світського Християнського Форуму також позитивно відгукнувся про новий звіт, який викриває людей і сили, що стоять за актами антихристиянського насильства. Він заявив, що попереднє розслідування виправдовувало екстремістські угрупування. Звіт державного судді робить враження легітимації нападу і не тільки на тих хто зазнавав насильства, але на тих хто випадково потрапили під «перехресний вогонь». Католицька Церква представить новий звіт Федеральному урядові Індії, вимагаючи конкретних дій проти уряду штату Карнатака, сказав о. Чарльз Ірудаям.

 

Діас також закликав до негайного звільнення і розслідування дій прем'єр-міністра Карнатаки і міністра внутрішніх справ для «припинення насильства та злочинів проти беззахисних громадян». Доктор Абрахам Матгай, який є президентом організації Індійський Християнський Голос і віце-голова Комісії у справах меншин, також закликали не приймати попередній звіт судді Сомашекхара . Він також попередив про "небезпечну тенденцію" в середовищі судових органів, які створюють враження, що звинувачення у примусовому чи нечесному наверненні можуть слугувати, як алібі для атаки на християн, навіть коли немає жодних доказів неетичної навернення когось в християнство.

 

Уряд штату Карнатака повинен розглянути доповідь судді Салданги як більш переконливу і діяти відповідно до неї, підсумував доктор Абрахам. Він також закликав до припинення неправдивих судових справ проти більш ніж 300 християн та надання адекватної компенсації жертвам насильства.

 

о. Ірудаям, секретар індійської Комісії за справедливість, мир і розвиток Конференції єпископів Індії, заявив, що католицькі єпископи та віруючі, всі християни і організації з захисту прав людини висловили протест проти «сектантського» і «брехливого і забобонного» звіту судді Сомашекхара. «Усі християни і чесні люди засудили його без коливань», продовжив він, відзначивши, що є наявні докази відповідальності індуїстських екстремістів за вчинене насильство. Десятки тисяч християн згуртувалися 21 лютого і виступили проти звіту судді Сомашекхара, назвавши його «спотворюючим» і «анти-християнським». Люди з 45 різних конфесій пройшли по вулицях Мангалору. 18 лютого в Університеті Святого Марка відбулась мовчазна акція протесту, в якій взяло участь 18 єпископів, у тому числі архієпископ Бангалора Бернар Морас, повідомляє Радіо Ватикану.

 

За матеріалами CNA

 

Пригадаємо, що раніше «Католицький оглядач» вже писав про, так званий, «звіт Сомашекхара» в матеріалі «Християни Індії протестують проти спроб державних органів влади фальсифікувати розслідування щодо нападів на храми» , а також в новині про незалежне розслідування «Незалежний рапорт про напади на церкви Індії» . Католицький оглядач і надалі інформуватиме своїх читачів про перебіг подій навколо розслідування актів насильства проти християнського населення Індії. Від тепер, для зручності перегляду новин по країнах, можна застосовувати карту, яка знаходиться внизу головної сторінки.