//

"Незабутня фієста віри" - преса Іспанії про ВДМ

"Незабутня фієста віри", "Спасибі", "Найбільша Літургія в історії Іспанії" – так звучали титульні заголовки найбільших газет Іспанії. У сьогоднішніх виданнях преса підсумовує візит Папи Бенедикта XVI в країну у зв'язку з 26-ім Всесвітнім Днем Молоді. У виданнях зазначається, що уряд також задоволений зустріччю і повідомленням, яке Папа залишив іспанцям.

 

"Gracias" (Спасибі) – це великий титульний заголовок на першій сторінці щоденної газети "ABC", яка також опублікувала велику фотографію усміхненого Бенедикта XVI на зустрічі з волонтерами Всесвітнього Дня Молоді. Майже весь сьогоднішній випуск газета присвячує папському візиту і зустрічам молоді. У статті під назвою "Приплив надії" Олегаріо Гонсалес де Карденал коментує події зустрічі молоді з Папою і зазначає, що після багатьох років, коли віра в Іспанії  була"підозрілою", сьогодні віряни з гідністю, смиренністю і радістю духа підняли голови. "Святкування Всесвітнього Дня Молоді було найважливішою подією в Іспанії за останні роки", – наголошує "ABC". Зустріч, підготована Архиєпископом Мадрида, стала величезним успіхом і знаком для всієї католицької спільноти в Іспанії.

 

"ABC" публікує відгуки з вчорашньої Літургії в аеропорту Cuatro Vientos, звертаючи увагу на різницю між кількістю учасників акції протесту і Літургії на чолі зі Святішим Отцем. Газета публікує навіть малюнки Cuatro Vientos і площі Puerta del Sol, наголошуючи на тому, що аеропорт займає площу 600 тисяч квадратних метрів, а площа, де відбувалися протести,  8,5 тисяч, і там може поміститися до 30 тисяч людей, тобто стільки, скільки було волонтерів на ВДМ.


- Іспанія може розвиватися без шкоди для католицької душі – на першій сторінці "El País" процитував Папу Бенедикта XVI, хоча велика стаття з нагоди Всесвітнього Дня Молоді в Мадриді з'являється тільки в середині номера. Видання наголошує, що однією з цілей ВДМ є те, щоб молоді католики після повернення до своїх країн євангелізували своїх однолітків. Видання також зазначає, що Папа застеріг молодих людей від оманливих обіцянок життя без Бога.

 

"El Mundo" повідомляє про Літургію, в якій головував Папа в аеропорту Cuatro Vientos, наголошуючи, що в ній взяли участь 1,5 млн. осіб. "Найбільша Літургія в історії Іспанії", - стверджує видання. "El Mundo" повідомляє, що уряд і Народна партія привітали Церкву в Іспанії з "успіхом" Всесвітнього Дня Молоді, наголошуючи на атмосфері взаємної поваги і вірності між виконавчим урядом і Церквою під час візиту Папи. Міністр Рамон Джаурекві із задоволенням зазначив, що послання Папи не містило політичного змісту, але було скероване до молоді, – розповідає газета "El Mundo".

 

"Найбільша святиня у світі" – так "La Razon" описує Літургію, в якій головував Бенедикт XVI. На думку видання, це була "незабутнє фієста віри". Газета назвала ВДМ  "незрівнянним соціальним феноменом", рушійною силою якого є віра в Христа. "La Razon" стверджує, що ВДМ зламав стереотипи, що представляли іспанську молодь як сектантських паразитів, які ані не вчаться, ані не працюють. "Не тільки такою є правда. Існує сильний і багатосторонній образ молоді, яка із зусиллям крокує в майбутнє, з усією відповідальністю базуючись на етичних цінностях, укорінених в Євангелії", – пише "La Razon". Видання каже, що завдяки ВДМ і присутності Папи Іспанії вдалося показати світу обличчя більш привабливе і перспективне: молодь, що святкує радісну фієсту віри.

 

За матеріалами: wiara.pl