//

Незабаром новий Доктор Церкви?

Апостол Андалузії з 16 століття – святий Іван з Авіли – може стати новим Доктором Церкви. Таке рішення можуть прийняти члени Конгрегації в справах Канонізації Святих, які зібрані зараз у Ватикані.


За повідомленнями спеціалізованої у ватиканських питаннях агенції I-Media, оголошення нового, 34-ого Доктора Церкви Бенедикт XVI міг би здійснити в серпні під час Світових Днів Молоді у Мадриді.


За матеріалами ЕКАІ


Довідка Католицького Оглядача:

Іван з Авіли народився 6 січня 1500 року в Альмодовар дель Кампо в провінції Ціудад Реал в Іспанії, а помер 10 травня 1569 року в Монтілла в Кордобі. Походив з шляхетної родини, яка мала єврейське коріння. Вивчав право, теологію і філософію на університетах в Саламанці і Алцалі. Після смерті батьків  свій спадок Іван віддав убогим, на приміційний обід він мав запросити 12 жебраків, яким особисто прислуговував. Планував стати місіонером і Америці, однак єпископ Севілли прийшов до висновку, що буде краще, якщо Іван залишиться в Іспанії і займеться організацією народних місій на теренах Андалузії.

 

Два роки Іван просидів у тюрмі інквізиції. Спочатку його підозрівали в голошенні єресей, з часом, однак, його звільнили і очистили від будь-яких закидів. Після 1540 року він зайнявся створенням університету в Баеза на півдні Іспанії.


Святого запам’ятали не лише як академічного викладача, містика і автора видатних творів про духовне вдосконалення. В його доробку – відомий трактат „Audi filia”. Був видатним проповідником. Власне він виголосив промову на похороні королеви Ізабелли Португальської в Гранаді. В часі проживання в тому місті Іван мав великий вплив на Івана Божого, в середовищі якого знаходились також святий Ігнатій Лойола та свята Тереза з Авіли. Згадана проповідь на похороні королеви мала такий великий плив на віце-короля Каталонії Франциска Борджіа, що він постановив покинути світське життя і вступити до єзуїтів.


Святий Іван з Авіли помер 10 травня 1569 року. В 1970 році його канонізував папа Павло VI, який вважав, що святий повинен стати прикладом для наслідування всіх сучасних священиків, які потерпають від кризи ідентичності.


Джерело: Milites Christi Imperatoris