//

Непал. Апостольський вікарій: «У небезпеці релігійна свобода, зростає індуїстський екстремізм»

«Ми щиро сподіваємося на те, що робота над новою Конституцією незабаром буде завершена. Ми звертаємося до почуття відповідальності і до доброї волі всіх політичних сил. Ми просимо, в ім'я майбутнього, повної поваги свободи віросповідання в Непалі »: - таку відозву апостольського вікарія в Непалі монс. Ентоні Шарми, опубліковано агентством Fides, в той час як 27 травня закінчується фінальний етап перегляду основного закону, до сих пір поки не прийнятого.


«Церква, - заявив апостольський вікарій, - вимагає, щоб нова Конституція гарантувала повну свободу віросповідання. Ми хочемо таку світську державу, яка б захищала свободи і права особи і визнавала всі релігійні громади. Сподіваємося на прийняття статуту, який би дав жінкам рівні права та рівні можливості, остаточно долаючи кастову систему ».


Якщо текст не буде закінчений, - зауважує монс. Шарма, - ці принципи можуть виявитися в небезпеці: «Непал був індуїстським королівством. Ще сьогодні існують партії і групи, які бажають зробити з Непалу націю індуїстів. Цим рухом створена «Армія оборони Непалу», радикальна індуїстська група, що в минулому робила замахи на людей і на християнські об'єкти. Є підозри, що вона фінансується за рахунок екстремістських індуїстських угруповань, що діють в Індії, наприклад, «Раштрія сваямсевак Сангх».


Близько 2500 християнських громад і 2 мільйони християн, що проживають в Непалі, хочуть внести свій вклад в розвиток країни за допомогою праці при повазі до гідності кожної людини. Католицька Церква (а це понад 7000 віруючих) в соціальній сфері служить справі загальної освіти. 32 католицькі школи викладають фундаментальні цінності для 21 000 студентів, у тому числі 11 тисячам дівчат.


«Церква, - сказав на закінчення апостольський вікарій, - завжди давала свідчення любові до Христа за допомогою соціального служіння. Так, багато хто просить нас допомогти їм стати християнами, і щороку від 300 до 500 катехуменів приймають в нашій Церкві Таїнство Хрещення ».

 

За матеріалами російської служби Радіо Ватикану.