//

Необхідність належно пережити різдвяний період - тема першої у 2011 році загальної аудієнції Папи Бенедикта XVI

«Дорогі брати й сестри! Радію з можливості прийняти вас на цій, першій у новому році, загальній аудієнції та від щирого серця складаю вам та вашим родинам щирі побажання», – цими словами Папа Бенедикт XVI розпочав своє повчання, промовляючи до 7-ми тисяч вірних, які в середу, 5 січня 2011 р. зібралися в залі ім. Павла VI у Ватикані.

Святіший Отець, згадавши про те, що перебуваємо у різдвяному періоді, зазначив, що сьогодні свято Різдва, мабуть, захоплює людей найбільше з-поміж усіх церковних свят, оскільки всі «якимось чином відчувають, що народження Ісуса має вплив на найглибші прагнення та сподівання людини». Відволікти від цієї внутрішньої ностальгії може дедалі поширеніше споживацтво, вів далі Папа, але якщо у «серці є прагнення прийняти це Дитя, Яке приносить Божу новизну, Яке прийшло, щоб дарувати нам спасіння, вогні різдвяних прикрас можуть стати відблиском Світла, яке спалахнуло з Божим втіленням».

Бенедикт XVI зазначив, що під час різних богослужень цього періоду ми у таїнственний та, одночасно, дійсний спосіб переживаємо прихід у світ Божого Сина, адже ці святкування не є просто згадкою минулих події, але – їх уприсутненням у нашому часі. Різдво є передвісником спасенного Пасхального Таїнства, початком спасіння, довершеного у Христових розп’ятті, смерті та воскресінні. Вказуючи на те, що різдвяна ніч тісно пов’язана з пасхальною, Папа пригадав також традицію східного іконопису, який зображає новонародженого Христа у яслах, що мають форму гробу, а саме Дитя – огорнуте в плащаницю. «Втілення та Пасха, – мовив Святіший Отець, – не стоять одне поряд з іншим, але є нероздільними ключовими моментами єдиної віри в Ісуса Христа, Воплоченого Божого Сина, Відкупителя».

Далі Бенедикт XVI звернув увагу на те, що для того, щоб зрозуміти ці два аспекти, слід належно пережити увесь різдвяний період від Різдва до Стрітення, згідно з ритмом, запропонованим Церквою. А літургічні символи, тексти та читання допомагають насправді відчути Боже явлення у нашому житті.

«Слід визволити цей різдвяний період від надто моралістичного та сентиментального характеру, – вів далі Святіший Отець. – Святкування Різдва не просто пропонує нам приклад для наслідування – покору та убогість Господа, Його любов та благовоління до людей – але є радше заохоченням дозволити перемінити нас Тому, Який взяв на Себе наше тіло». Бог об’явився для того, щоб вчинити нас учасниками божественного життя, що є сповненням покликання людини.

Джерело: Радіо Ватикан